Indija ponovno postavlja rekorde po smrtnosti od Covida-19

Indija se nastavlja boriti s eksplozijom epidemije koronavirusa Covid-19 na svom teritoriju. Da to ne ide lako svjedoče i novi upozoravajući podaci o broju dnevnih slučajeva smrti od te bolesti.

Oni su u posljednja 24 sata porasli za rekordnih 3.780 slučajeva, svega dan nakon što je Indija postala druga  zemlja na svijetu nakon Sjedinjenih Država koja je prešla tamnu granicu  od 20 milijuna potvrđenih slučajeva od početka pandemije (info: Reuters).

Dnevna stopa novih infekcija povećala se za 382.315, prema indijskom Ministarstvu zdravstva.

Ukupan broj smrtnih slučajeva među pacijentima s dijagnozom Covid-19 danas je veći od 222 tisuće.

Nagli porast zaraze od Covida-19  djelomično je uzrokovan novim sojem virusa i masovnim političkim i vjerskim događajima u Indiji. To je dovelo do ozbiljnog nedostatka bolničkih kreveta i respiratora. Kriza je posebno izražena u New Delhiju, gdje ljudi umiru izvan prenapučenih bolnica, dok krematoriji u zemlji i dalje rade danonoćno. Indijski glavni grad svake četiri minute izvještava o jednoj smrti Covid-19.

Napomena: ovdje odmah želimo upozoriti, a kako se ne bi stvarala dodatna panika, da ovi, naizgled vrlo zabrinjavajući brojevi, gledano na ukupnu populaciju Indije uopće i nisu toliko zastrašujući. Štoviše, matematičkim izračunom može se jednostavno spoznati kako se prosječno kreću na razini s onima na tlu EU i same Hrvatske, naravno, gledano prema broju stanovnika.





Posve je drugo pitanje zašto tamošnja vlada nije osigurala dovoljan broj smještajnih kapaciteta u bolnicama, kao i respiratora i druge nužne opreme za borbu protiv Covida-19, tim prije što globalna pandemija traje već drugu godinu i da se ne zna kada će joj doći kraj.

S tim se pitanjem sada počinju baviti nadležna indijska istražna tijela jer je očito kako je u sustavu netko zakazao i da je došlo do ozbiljne greške koju će tu zemlju skupo stajati, ne samo po pitanju njenog gospodarstva, već i toliko politički građenog imidža kao zemlje koja pretendira prema top-državama u budućem svjetskom poretku, a što definitivno i zaslužuje. Ovaj zdravstveni kaos Indija će svakako prebroditi, samo je pitanje uz koliku cijenu.

Čudnih poteza vlada raznih država svijeta, pa tako i indijske, po pitanju poduzimanja mjera protiv pandemije koronavirusa dotakli smo se u našem jučerašnjem komentaru kojeg možete pročitati na poveznici ispod teksta.





TOP TEMA: Hoće li indijska histerija s Covidom-19 zahvatiti i Europu?

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like