Indija povećala kupnju ruske nafte zaobilazeći sankcije

Indijska privatna rafinerija Nayara Energy nakon jednogodišnje stanke kupila je oko 1,8 milijuna barela ruske nafte Urals od trgovca Trafigura-e, izvijestili su indijski mediji i britanska novinska agencija Reuters .

Ovo je četvrti sporazum kojim se zaobilaze sankcije od početka ožujka i drugi za Nayara Energy. Indija i Rusija testiraju novu shemu plaćanja u rupijama i rubljama.

U srijedu je Indian Oil Corp, najveća indijska rafinerija, također kupila 3 milijuna barela ruske sirove nafte za isporuku u svibnju od trgovca Vitola. Ovo je druga kupnja ruske nafte za Indian Oil Corp ovog mjeseca.

Indija, treći najveći potrošač i uvoznik nafte u svijetu, nije podržala sankcije protiv Ruske Federacije. Ruske tvrtke imaju dionice u indijskim naftnim i plinskim tvrtkama.

Za isporuku nafte iz Rusije u Indiju koriste se ruski supertankeri, ali pod liberijskom zastavom, kojima upravlja Sovcomflot, koji je potpao pod sankcije. SAD, Velika Britanija i Kanada zabranile su ulazak u svoje luke brodovima koji plove pod ruskom zastavom, kojima upravlja ili su u vlasništvu Rusije. Osim toga, tankeri pod zastavom Marshallovih otoka koriste se za isporuku nafte iz Ruske Federacije.

Kako je danas izvijestio Reuters, u četvrtak je indijsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na upit parlamenta je li rat u Ukrajini utjecao na odnose s Rusijom, kazavši kako Indija ima prijateljske odnose i sa Sjedinjenim Državama i sa Rusijom koji se temelje na vlastitim zaslugama.





Ovakvo ponašanje Indije sve više iritira Sjedinjene Države, pa je prije dva dana na njega reagirao i osobno predsjednik Joe Biden.

O indijskom naftnom biznisu s Rusijom i reakciji Joe Bidena više možete saznati na poveznici ovdje ili ispod teksta.

„Nepokorena Indija“: Biden „ukorio“ Indiju zbog nastavka suradnje s Rusijom





Komentari

komentar

You may also like