Indija premješta 50 000 vojnika na granicu s Kinom

Indija je premjestila barem 50 000 vojnika na granicu s Kinom, piše Bloomberg.

Dvije najmnogoljudnije države svijet koje su ujedno i nuklearne sile spore oko nekoliko regija visoko u planinskom lancu Himalaja. Najžešća eskalacija sukoba između Indije i Kine zbila se 1962. Nakon toga, Indija je premjestila svoj fokus na Pakistan i spornu regiju Kašmir oko koje je ratovala s Pakistanom tri puta. No, čini se da Indija pod konzervativnim premijerom Narendrom Modijem ponovno vraća sigurnosni fokus na Peking.

Zadnji mjeseci Indija je premjestila vojnike i borbene zrakoplove u tri granične regije, govore četiri izvora za Bloomberg. Sveukupno, Indija ima oko 200 000 vojnika usmjerenih na očuvanje i patrolu ovih visokih granica. Porast je to od 40% u odnosu na prošlu godinu. Ujedno je to i prilika da se veći broj indijskih vojnika navikne na uvjete visoke nadmorske visine i na visinsku bolest. Naime, vojnici iz Indije, koja je uglavnom na nižim nadmorskim visinama, ne bi mogli biti funkcionalni danima nakon što ih se premjesti u Himalaju, sve dok im se tijelo ne privikne na nove uvjete.

Premještanje vojske ovako velikog razmjera nisu htjeli službeno komentirati niti iz Indije, niti iz Kine za ovaj poznati američki medij. Iz Kine su makar odgovorili, tvrdeći da neće komentirati “nepotvrđene informacije”.

Analitičari tvrde da će ovaj potez dati Indiji više mogućnost za ofenzivne akcije, a ne samo za obranu i reakciju. Indija je regiju prebacila i mnogo helikoptera koji omogućavaju vojnicima brže premještanje ovim nepristupačnim područjima. Indija je premjestila i brojne M777 topove.

S druge strane, Indija je izvjestila da bilježi sličan trend s kineske strane. Naime, tvrde da Kina premješta svoju vojsku iz Tibeta u pokrajinu Xinjiang, blizu Pakistana i spornih regija Ladakh i Kašmir. Osim toga, tvrde da Kina gradi nepobojne bunkere u koje mogu biti smješteni vojni avioni, ali da gradi i nove sletne piste. Kina premješta tenkove, artiljeriju većeg dometa i dvomotorne borbene avione. Upravo regija Ladakh bilježi najveću militarizaciju s obje strane granice.

Prošlo ljeto dogodio je ozbiljniji sukob između Indije i Kine u kojem je Indija izgubila područje od oko 300 četvornih kilometara. Tom prilikom je živote izgubilo 20 indijska i 4 kineska vojnika. Valja spomenuti da postoji velika asimetrija moći između Kine i Indije. Kina je ekonomski i vojno nadmoćnija, iako se i Indija naglo razvija u oba smjera.

Nedavni diplomatski napori za normalizacijom odnosa učinili su samo minimalan pomak.

Bivši zapovjednik vojske sjeverne Indije, D. S. Hooda je zabrinut ovim trendom. “Toliko mnogo vojnika s obje strane je riskantno. naročito zbog urušenih pravila oko patroliranja granicom. Obje strane će vjerojatno agresivno patrolirati spornim granicama. Samo mali lokalni incident može naglo završiti izvan kontrole i izazvati neželjene posljedice.”- prenosi Bloomberg.

 

 

Komentari

komentar

You may also like