Indija prima pomoć od Kine: zaokret u odnosu?

Indija je u problemu. Već tjedan dana “skidaju” neslavne rekorde u dnevnom broju novozaraženih. U glavnom gradu Delhiju nedostaje mjesta u bolnicama, respiratora i kisika. Više od 20 država su izrazile suosjećanje i šalju medicinsku pomoć. Neke od njih su: UK, SAD, Francuska, Njemačka, Rusija, Švedska, Butan, saudijska Arabija, Hong Kong i UAE…

No, ono što je posebno zanimljivo je da su pomoć ponudile Kina i Pakistan. Naime, Indija je u lošim odnosima s Pakistanom i Kinom već desetljećima.

S Pakistanom je bila u ratu 4 puta od drugog svjetskog rata, a i danas se spore oko himalajske granice u Kašmiru.

Odnos Kine i Indije nije mnogo mirniji: nekoliko ratova, granični sukobi u Himalaji od kojih je zadnji bio nedavno, indijska pomoć Tibetu… Ipak, Kina i Indija imaju pomalo promjenjiv odnos. Održavali su zajedničke vojne vježbe, sve im je jača trgovinska razmjena, a imaju i zajedničke projekte vodene opskrbe i hidroenergetike.

Još jedna zanimljiva informacija jest da su Pakistan, Indija i Kina naoružane nuklearnim oružjem uz još samo 6 zemalja na svijetu. Svijest o takvom naoružanju kao i činjenica da su susjedne zemlje koje bi se mogle brzo međusobno uništiti, jedni su od nekoliko razloga zašto oružani sukobi ne prerastu u išta više od pograničnih trzavica. Barem se tome možemo nadati.

Indijski glasnogovornik izjavio je da Indija “nema konceptualni problem” pri primanju kineske pomoći. Ipak, pakistansku pomoć nisu primili, a neslužbene informacije tvrde da ni neće, piše Indian Express. Razlog tome može biti i činjenica da je kineska donacija brža i masovnija. Ovo je prvi veći diplomatski zaokret nakon 16 godina u odnosu s Kinom u smislu da je Indija primila snažnu diplomatsko-simboličnu pomoć Kine i ta informacija će doći do ostalih dijelova svijeta, za razliku od svakodnevne trgovinske razmjene. Osim toga, Indija je odbijala međunarodnu pomoć nakon mnogih katastrofa, pomalo gradeći imidž samodostatne države.





Kineski ambasador u Indiji izjavio je kako kineski radnici rade prekovremeno kako bi brzo poslali 25 tisuća spremnika komprimiranog kisika.

Komentari

komentar





You may also like