Indija protiv kineskog utjecaja na Šri Lanki kroz ugovor o luci vrijedan 700 milijuna $

Indijska tvrtka sklopila je u četvrtak ugovor vrijedan 700 milijuna dolara za izgradnju strateškog dubokomorskog kontejnerskog terminala u Šri Lanki, rekli su dužnosnici. To je još jedan potez Indije u suprotstavljanju rastućem utjecaju Kine u regiji, AFP.

Lučka uprava Šri Lanke (SLPA) priopćila je kako je s indijskom Adani grupom potpisala ugovor o izgradnji potpuno novog terminala uz već postojeći veliki terminal u glavnom gradu Šri Lanke, Colombou, kojeg vodi Kina i koji je bio vrijedan 500 milijardi američkih dolara.

“Sporazum vrijedan više od 700 milijuna dolara najveće je zabilježeno strano ulaganje u lučki sektor Šri Lanke”, navodi se u priopćenju SLPA. Rečeno je da će indijski Adani sklopiti partnerstvo s lokalnim konglomeratom “Johnom Keellsom” i SLPA-om u vlasništvu vlade Šri Lanke kao manjinskim partnerom.

John Keells rekao je da će imati 34 posto tvrtke, dok će Adani imati 51 posto kontrolnog udjela u zajedničkom projektu koji će se zvati “Međunarodni terminal Colombo West”. Novi pristanišni kontejner bit će dugačak 1,4 kilometra, dubine 20 metara i godišnjeg kapaciteta za prihvat 3,2 milijuna kontejnera.

Prva faza projekta s terminalom od 600 metara trebala bi biti dovršena u roku od dvije godine, priopćila je tvrtka. Terminal će se vratiti u vlasništvo Šri Lanke nakon 35 godina rada. Planovi da se Indija pusti u stratešku luku Colombo datiraju unatrag nekoliko godina, ali pregovori su prekinuti u veljači kada su se sindikati povezani s vladajućom koalicijom protivili suradnji s New Delhijem. Kasnije je šrilankanska vlada zatražila od Indijanaca da izgrade potpuno novi terminal uz međunarodni kontejnerski terminal Colombo (CICT) kojim upravljaju Kinezi.

Grad Colombo se nalazi u Indijskom oceanu između trgovačkih centara Dubaija i Singapura, što znači da je položaj ove luke vrlo bitan, a pristanište traženo.





Vrijedi spomenuti incident kada su se dvije kineske podmornice privezale u luku CICT -u 2014. godine, što je izazvalo zabrinutost u Indiji koja smatra da je susjedna Šri Lanke u njezinoj sferi utjecaja. Od tada je Šri Lanka odbila dopustiti pristanak još kineskih podmornica. U prosincu 2017., ne mogavši ​​otplatiti ogroman kineski zajam, Šri Lanka je dopustila tvrtki “China Merchants Port Holdings” da preuzme južnu luku Hambantota, koja se nalazi na najprometnijoj pomorskoj ruti istok-zapad na svijetu. Dogovor, koji je kineskoj tvrtki dao zakup na 99 godina, izazvao je strahove o tome kako Peking koristi “dužničke zamke” zbog vršenja utjecaja u inozemstvu. Indija i SAD također su izrazile zabrinutost da bi kinesko uporište u Hambantoti moglo Pekingu dati vojnu prednost u Indijskom oceanu.

Komentari

komentar





You may also like