Indija rasporedila tenkove i topništvo na granici s Kinom!

Nakon krajem svibnja naglo zaoštrenog a potom ubrzo i stabiliziranog stanja na dijelu kinesko-indijske granice u teško pristupačnim himalajskim područjima, kada je s obje strane bilo i mrtvih i ranjenih vojnika, čini se kako opet dolazi do nove eskalacije odnosa između dvaju azijskih i svjetskih divova.

Prema najnovijim informacijama indijskog medija Hindustan Times od 27. srpnja, Indija je razmjestila svojih 12 tenkova T-90 i drugo teško i oklopno naoružanje, kao i dodatnu brigadu svojih vojnika (oko 4 tisuće vojnika, dočasnika i časnika) u zonu Daulat Beg Oldi (DBO) s ciljem prevencije „bilo koje moguće kineske agresije na prijevoju Shaksgam-Karakoram, u regiji Ladakh“.

New Delhi je, navodi spomenuti medij, krenuo u jačanje svojih vojnih postrojbi u spornoj graničnoj zoni s Kinom nakon što su pregovori, vođeni posljednjih tjedana oko povlačenja snaga dviju država završili neuspjehom, a kineska vojska dovukla uz crtu sukoba oko 50 tisuća vojnika.

Kako mostovi na prometnici Darbuk-Shyok-DBO ne mogu izdržati težinu tenka T-90 (46 tona), oni su forsirali rijeku uz pomoć specijalizirane opreme. Indijska je vojska također razmjestila i 155-milimetarske haubice američke proizvodnje M-777 i 130-milimetarsko topništvo na nekoliko položaja u dolini Galwan, u regiji Ladakh. Na satelitskim je snimkama primjećena velika koncentracija kineskih vojnika u Tibetanskoj autonomnoj regiji (smještena u Kini), gdje su uočene i nove platforme za helikoptere. Osim toga, kineska vojska može iskoristiti i svoj sustav podzemnih tunela za neprimjetno prebacivanje vojnika na granicu, navode vojni analitičari.

Procjena novog jačanja kineskih vojnih snaga možebitno svjedoči kako se one pripremaju za pozicijski sukob s indijskim vojnicima u nadolazećem zimskom razdoblju.

U kinesko-indijskom graničnom sporu SAD stale na stranu Indije

 

Komentari

komentar

You may also like