Indija se povlači iz projekta plinovoda Iran-Pakistan-Indija i preferira LNG plin

Indija ne namjerava potpisati memorandum o izgradnji plinovoda Iran-Pakistan-Indija, izjavio je pred novinarima indijski ministar nafte i plina Dharmendra Debendra Pradhan, dodavši slijedeće: „Mi smo više zainteresirani za ruski LNG“.

Ova izjava indijskog ministra pretjerano ne iznenađuje s obzirom na okolnosti: Indija i Pakistan imaju vrlo loše, povremeno i otvoreno neprijateljske odnose, dok je, s druge strane, Iran izložen snažnim američkim sankcijama upravo u energetskom sektoru. Osim toga, u rujnu 2019.g. ruska energetska tvrtka Novatek, koja se bavi proizvodnjom ukapljenog plina (LNG) na nalazištima ruskog Arktika, potpisala je s indijskom tvrtkom H-Energy memorandum o isporukama LNG-a u Indiju. Radi se o sporazumu o suradnji na dugoročnoj osnovi, koja uključuje i mogućnost zajedničkih investicija u LNG terminale H-Energy i LNG projekte Novateka, kao i mogućnost osnivanja zajedničke tvrtke za prodaju ukapljenog plina iz portfelja Novateka krajnjim kupcima u Indiji, Bangladešu i drugim zemljama te regije. Ovo je samo još jedan dokaz kako ruski LNG plin (takoreći, do jučer potpuno nepoznat jer ga nije niti bilo) sve više konkurira na svjetskom tržištu, a ta zemlja otovreno najavljuje kako do 2030.g. namjerava zauzeti udio od oko 25% ukupne svjetske trgovine ukapljenim plinom (sada iznosi oko 10%), što bi je pozicioniralo među prva tri do četiri najveća svjetska proizvođača LNG-a.

Inače Rusija s Indijom radi na projektu izgradnje spomenutog plinovoda Iran-Pakistan-Indija, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, kazavši, kako Rusija ima potpisane memorandume s Iranom i Pakistanom i da se sada oko toga dogovara s Indijom u namjeri potpisivanja istog memoranduma. U cijelosti gledano taj je energetski projekt u budućnosti vrlo interesantan i, kazao je dalje ruski šef energetike, „mislim kako on može biti realiziran“. Pritom je izjavio kako je za to potrebno uložiti dodatnu energiju i rad, usuglasiti uvijete njegove realizacije, plinske izvore, financiranje i td.

I Indiji i Pakistanu je potreban iranski plin kako bi prevladali moguće usporavanje gospodarskog rasta zbog nedostatka energije. Prema indijskim procjenama, njezina potreba za plinom godišnje iznosi 25-30 milijardi m3.

Indijska tvrtka Engineers India Ltd u listopadu 2016.g. potpisala je s ruskim Gazpromom memorandum o zajedničkom istraživanju trasa za isporuke plina kroz plinovod iz Rusije u druge zemlje i u Indiju. Tranziteri bi mogli biti Mongolija, Kina, Bangladeš, Mjanmar, Indija, Oman, Pakistan, Iran, Afganistan, Kazahstan, Uzbekistan i Turkmenistan.

Ruske tvrtke proučavaju mogućnost izgradnje, umjesto kopnenog, podmorskog plinovoda Iran-Pakistan-Indija, kao i sudjelovanje u projektu plinovoda Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Indija (TAPI). Gazprom je do sada proučio više od 10 mogućih trasa plinovoda za Indiju.
Indija je, uz Kinu, najbrže rastuće gospodarstvo svijeta, a ako tome dodamo i golemi broj i snažan prirast stanovništva, jasno je kako će njezina potreba za energijom rasti velikom brzinom. Osim ugljena, nafte i atomske energije, upravo se prirodni plin nameće kao najjeftiniji, najsigurniji i ekološki najčišći oblik energije, ukoliko apstrahiramo alternativne izvore energije poput sunca i vjetra, koji ipak ne mogu biti temelj za siguran i strateški razvoj gospodarstva.

Komentari

komentar

You may also like