Indija sklopila ugovor od 6,5 milijardi dolara za nabavu domaćih lovaca „Tejas“

Foto: hushkit.net

Nakon nekoliko desetljeća razvoja, HAL-ov indijski laki lovac LCA Mk1A Tejas ući će u serijsku proizvodnju, kao rezultat u srijedu sklopljenog ugovora vrijednog 6,5 milijardi prema kojem će indijsko zrakoplovstvo dobiti 73 borbena zrakoplova i 10 zrakoplova dvosjeda za vojnu obuku. O tome izvješćuje Defense News.

Ugovor je odobrilo vladino glavno sigurnosno tijelo, Odbor za sigurnost, kojim predsjeda premijer Narendra Modi.

Bit će potpisan tijekom aeromitinga India Air Showa u Bangaloreu tijekom idućeg mjeseca, navodi tamošnje MO. Očekuje se da će program otvoriti najmanje 5000 novih radnih mjesta u indijskoj industriji.

Suradnja u okviru proizvodnje ovih lovaca uključuje preko 500 tvrtki koje isporučuju komponente i usluge, uključujući  i predstavnike mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Prema Ministarstvu obrane, kupnja Tejasa prvi je posao u kojem se zrakoplovi indijske proizvodnje kupuju s najmanje 50% njihove ukupne vrijednosti na strani indijskih proizvođača. Pretpostavlja se da će do kraja programa udio indijske industrije u cijeni zrakoplova doseći 60%.

Cijena svakog zrakoplova iznosit će oko 78,5 milijuna dolara. Novi lovci bit će opremljeni sustavima za punjenje zraka, suvremenim radarima izraelske proizvodnje EL/M-2052 i izraelskim sustavom za elektroničko ratovanje.  Tejas se može opremiti raznim projektilima i bombama ruske i zapadne proizvodnje, uključujući visoko precizno streljivo, a uz to su naoružani dvostrukim 23-milimetarskim topom GSh-23. Zrakoplov pokreće američki motor F404-GE-IN20. Motori ovoga tipa koristili su se u brojnim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama od 1980.-ih do danas.

Podsjećamo: razvoj zrakoplova HAL LCA započeo je 1980.-ih. Prvi let izvršen 2001. godine. Trenutno su izgrađena 34 lovca Tejas. Pretpostavlja se da će oni u indijskom zrakoplovstvu zamijeniti MiG-21 . Najčešći lovac indijskog ratnog zrakoplovstva danas je ruski Su-30MKI, koji se u Indiji sklapa prema licenci uz pomoć ruske opreme.

Komentari

komentar

You may also like