Indija sutra potpisuje ugovor s Rusijom o kupnji S-400, a razmatra i kupnju 1770 ruskih tenkova „Armata“

Jednu od zvučnijih vijesti iz vojno-tehničke sfere objavio je u srijedu, 3. listopada, indijski mediji The Economic Times.

Prema tom mediju, indijski vojni vrh ozbiljno je zainteresiran za kupnju čak 1770 suvremenih ruskih vojnih vozila (FRCV), kao zamjenu za zastarjele glavne indijske tenkove T-72. Glavnim ciljem tog posla smatra se najsuvremeniji ruski tenk T-14 „Armata“.

Ukupan posao s ruskom stranom procjenjuje se na više od 4,5 milijardi dolara. Medij navodi, kako se trenutačno, u šestodnevnom posjetu Rusiji nalazi indijska vojna delegacija na čelu sa zapovjednikom vojske, generalom Bipinom Rawatom, koja se treba susresti sa zapovjedništvom ruskih Oružanih snaga. Očekuje se kako će dvije strane razgovarati o tenkovima „Armata“.

Podsjećamo: Rusija i Indija su stari i najveći partneri u sferi vojno-tehničke suradnje, koja datira još iz vremena SSSR-a. Trenutačno je više od 70% vojne tehnike indijske vojske (kopnenih, zračnih i pomorskih snaga) sovjetske ili ruske proizvodnje i porijekla. Rusija godišnje Indiji isporučuje oružja u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara. Ranije je indijski medij Times of India objavio, pozivajući se na izvore u vladi, kako je vlada spremna na potpisivanje ugovora o kupnji pet divizijuna ruskih suvremenih PZO i PRO sustava S-400 za iznos od 5,43 milijarde dolara. Navedeno je kako je Vijeće za sigurnost indijske vlade odobrilo nabavku ruskih sustava. Napominjemo kako je taj posao aktivno i javno namjeravala spriječiti američka administracija. SAD, općenito, posljednjih godina snažno povećava izvoz svog naoružanja u tu veliku zemlju, nastojeći čim više ograničiti indijski uvoz ruskog oružja, koje mu je u globalnom smislu najveća konkurencija.

Osim toga, indijski mediji navode kako se New Delhi obratio Rusiji i s upitom o modernizaciji tisuća tenkova T-90, koji su već uvedeni u naoružanje indijske kopnene vojske.
Nakon određenih problema i medijskih i poluslužbenih najava kako se Indija namjerava povući iz zajedničkog projekta s Rusijom o izradbi novog zrakoplova 5. generacije, na tu se temu u kolovozu referirao i šef ruske Združene korporacije za proizvodnju zrakoplova Yuri Slusar. On je te navode opovrgao i izjavio kako Rusija i Indija nastavljaju razgovore po tom pitanju. Naglasio je kako će Indija, u slučaju uspješne realizacije tog projekta, polučiti ne samo zrakoplove 5. generacije, već i pokrenuti njihovu licenciranu proizvodnju.

I najnovija, usko povezana vijest s gore navedenom: danas i sutra u službeni posjet Indiji dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin, koji predvodi visoku političku, vojnu i gospodarsku delegaciju. U njoj će sudjelovati ruski ministri gospodarstva, energetike, direktori velikih državnih tvrtki Rosatom i Roskosmos, a cilj posjeta je daljnje jačanje „privilegiranog strateškog partnerstva“ između Rusije i Indije. Sutra će se obaviti pregovori između dviju država u uskom formatu, kada se očekuje i konačno potpisivanje ugovora o indijskoj kupnji ruskih S-400 „Trijumf“ za iznos veći od 5 milijardi dolara.

Sve ovo samo potvrđuje dosadašnje stavove Geopolitika Newsa o tome, kako je Indija prevelika i presnažna država da bi se svrstavala samo na jednu stranu globalne geopolitičke vage. Indija će od svakog globalnog igrača uzimati ono što i onoliko koliko smatra nužnim za ostvarenje svojih ključnih nacionalnih interesa, a ni na kraj pameti joj nije uvlačiti se u potencijalne regionalne ratove za svoj račun i tuđe interese, poput onog sa svojim najvećim regionalnim konkurentom Kinom. Štoviše, Indija je postala punopravna članica i Šangajske organizacije za suradnju, a vrlo aktivno surađuje i sa SAD-om, kako po pitanju gospodarske tako i vojne suradnje, a isto čini i s Rusijom. To je, zapravo, najbolji recept za velike i snažne zemlje koje nastoje pronaći svoje mjesto i utjecaj u budućem globalnom ustroju svijeta.

I za kraj, ne treba sumnjati kako će ova vijest dodatno učvrstiti i turske namjere za kupnju ruskog PZO i PRO sustava S-400 “Triumf”, zbog čega je Ankara proteklih mjeseci izložena velikim pritiscima sa strane SAD-a i svojih NATO saveznika.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like