Indija svečano porinula novi nosač aviona; Utrka sa sve jačom kineskom mornaricom

Indija je jučer u ceremoniji svečano stavila u službu prvi domaći nosač zrakoplova dok se nastoji suprotstaviti mnogo većoj i rastućoj floti regionalnog rivala Kine i proširiti vlastite brodograditeljske sposobnosti. Nosač INS Vikrant, čije je ime na sanskrtskom znači “moćan” ili “hrabar”, drugi je operativni nosač zrakoplova Indije, pridruživši se INS Vikramaditya iz sovjetske ere koji je 2004. godine kupljen od Rusije za obranu Indijskog oceana i Bengalskog zaljeva. Novi nosač od 262 metra je dizajnirala indijska mornarica i izgrađen je u brodogradilištu Cochin u južnoj Indiji. Porinuo ga je premijer Narendra Modi u sklopu obilježavanja 75 godina neovisnosti zemlje od britanske vladavine. Modi je naglasio važnost toga što je Indija sada jedna od samo nekolicine nacija s nosačem aviona iz autohtone proizvodnje. “Ovo je povijesni dan i značajno postignuće”, rekao je Modi i dodao: “Ovo je primjer nastojanja vlade da obrambeni sektor Indije učini samodostatnim”, prenosi Hindustan Times.

Nosač je najveći ratni brod koji je ikada izgrađen u zemlji, a može ugostiti posadu od oko 1600 ljudi i upravljati flotom od 30 zrakoplova, uključujući borbene zrakoplove i helikoptere, priopćila je mornarica. Više od 75% komponenti novog indijskog nosača zrakoplova nabavljeno je iz Indije, a u izradi komponenta je sudjelovalo više od 100 industrijskih tvrtki. Kašnjenje od šest godina uzrokovalo je šesterostruko prekoračenje cijena na 200 milijardi rupija (3 milijarde američkih dolara). Ratni brod od 47 400 tona bit će potpuno operativan do kraja 2023. nakon što prvo prođu probe slijetanja s borbenim zrakoplovom MiG-29K ruske proizvodnje. Indija planira opremiti nosač s 30 novih lovaca. To će biti Rafale-M francuskog Dassaulta ili F/A-18 Block III Super Horneta koje je izradila američka tvrtka Boeing. Do tada će se oslanjati na ruske zrakoplove posuđene od jedinog drugog indijskog nosača, rekao je Rahul Bedi, stručnjak za obranu, prenosi The Defense News.

Posljednjih godina Kina je proširila svoju prisutnost na Indijskom oceanu i zapadnom Tihom oceanu. U kolovozu je kineski brodu uplovio u luku u Šri Lanki unatoč zabrinutostima iz New Delhija zbog takvog pristajanja u luku neposredno uz obalu Indije. Peking je brod nazvao istraživačkim brodom, ali Indija vjeruje da je riječ o špijunskom brodu za kojeg su tvrdili da bi se mogao koristiti za nadzor regije. Modi je jučer rekao da su se sigurnosni problemi u indo-pacifičkoj regiji i Indijskom oceanu predugo ignorirali. “Ali mornarica je područje koje je za nas trenutni prioritet. Dakle, radimo u svim smjerovima, od povećanja proračuna za mornaricu do povećanja njezinih kapaciteta”, rekao je.

Kina je u sporu sa susjedima oko morskog teritorija, a spori se s Tajvanom, Filipinima, Indonezijom, Vijetnamom, Japananom i Južnom Korejom. Mornarica Kineske narodnooslobodilačke vojske, ili PLAN, modernizirala se zadnjih 15 godina kako bi bila sposobna djelovati globalno. PLAN trenutno ima oko 355 brodova, prema procjeni iz SAD-a. Prema prognozama iz Pentagona, vjeruju da će kineska mornarica narasti na 420 brodova do 2025. i 460 brodova do 2030. Kina od lipnja posjeduje tri nosača aviona. Indijska flota sada uključuje dva nosača zrakoplova, 10 razarača, 12 fregata i 20 korveta. Indijski stariji nosač zrakoplova, INS Vikramaditya, izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1987. Služio je u sovjetskim pomorskim snagama pod imenom Admiral Gorškov. Indija ga je kupila 2004. za 2.35 milijardi dolara.

Komentari

komentar





You may also like