Indija testirala “naprednu” supersoničnu krstareću raketu s novog razarača

Indija je probno ispalila pomorsku varijantu nadzvučne krstareće rakete, objavila je u utorak državna Organizacija za obrambeno istraživanje i razvoj (DRDO), prenosi The Hindu.

“Napredna varijanta krstarećeg projektila BrahMos Supersonic Cruise testirana je danas iz razarača INS Visakhapatnam. Projektil je precizno pogodio određeno ciljano plovilo”, objavio je DRDO na Twitteru. Indijska mornarica nazvala je probno ispaljivanje supersonične krstareće rakete BrahMos “proširenog dometa” iz INS Visakhapatnam, najnovijeg domaćeg razarača s navođenim projektilima, “dvojnim postignućem”.

INS Visakhapatnam je vodeći brod i prvi od stealth razarača s navođenim projektilima klase Visakhapatnam indijske mornarice. Brod, operativan od  21. studenog 2021. jedan je od najvećih razarača u službi indijske mornarice. Planirano je da četiri razarača ove klase budu naoružana s dva lansera Brahmos VLS s 8 ćelija. Lanseri će biti smješteni na pramcu broda.

Ministar obrane Rajnath Singh rekao je da je lansiranje projektila ponovno potvrdilo “spremnosti za misiju” indijske mornarice. Raketa je razvijena u sklopu zajedničkog pothvata potpisanog 1998. između DRDO-a i ruske NPO Mashinostroyeniya.

BrahMos (oznaka PJ-10) je supersonična krstareća raketa srednjeg dometa koja se može lansirati s podmornice, brodova, zrakoplova ili kopna. To je jedna od najbržih nadzvučnih protubrodskih krstarećih projektila na svijetu. Nosivost bojeve glave je 200 kg za verziju koja se ispaljuje iz brodova, a može nositi i nuklearnu bojevu glavu.

BrahMos, koji je mornarica prvi put stavila na svoje ratne brodove 2005. godine, ima sposobnost pogađanja ciljeva na moru izvan radarskog horizonta. Pomorska varijanta izvorno je testirana u listopadu i prosincu 2020. na domaćim razaračima INS Chennai i INS Ranvijay. Ova inačica projektila dizajnirana je za lansiranje bilo u okomitom ili vodoravnom načinu iz pokretnih ili stacionarnih lansera. Rakete, ispaljene brzinom od 2,8 Macha ili gotovo tri puta većom od brzine zvuka, značajno povećavaju sposobnost brodova u gađanju ciljeva velikog dometa. Domet rakete izvorno je bio ograničen na 290 km prema obvezama Režima kontrole raketne tehnologije (MTCR) koji je imao ograničenje od 300 km za nuklearne projektile. Indija je kasnije prekršila taj regulatorni ugovor koji ne podrazumijeva pravne sankcije, kao i mnoge druge zemlje. Domet je isprva proširen na 450 km i na 600 km u kasnijoj fazi. Planiraju proširiti domet ove rakete na 1500 km. Nije objavljeno koliki je domet sada testirane inačice rakete.





Komentari

komentar

You may also like