Indija testirala veliku nuklearnu raketu s dometom od 5000 kilometara

Indija je u jučer provela prvo korisničko ispitivanje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Agni-V. Test otvara put za skorašnje uvođenje sustava u oružane snage. Test je provelo Zapovjedništvo strateških snaga indijske vojske s otoka Abdul Kalam kod obale Odishe. U priopćenju je Ministarstvo obrane navelo: “Uspješno smo testirali Agni-V, ali u skladu je s indijskom politikom da možemo vjerodostojno odgovoriti na napad, ali uz obvezu da ne napadamo prvi”, prenosi India Today.

Potvrđen je domet od 5000 km, a testiranje se odvilo po noći. Raketa je prava “grdosija” i teži preko 50 tona. Promjer rakete je 2 m, a dužina 17 m. Nosi bojevu glavu od težine tonu i pol. Znanstvenici su rekli da je ICBM u jednom trenutku bio 24 puta brži od brzine zvuka, putujući brzinom od 8,1 kilometara u sekundi, odnosno 29 401 kilometar na sat. Projektil je opremljen inercijskim navigacijskim sustavom s prstenastim laserskim žiroskopom (NavIC) koji radi sa satelitskim navođenjem. Tvrde da projektil može pogoditi cilj s velikom preciznošću i može se lansirati iz mobilnih lansera. Projektil je programiran tako da se nakon dostizanja vrhunca putanje okreće prema Zemlji kako bi nastavio svoj put do cilja povećanom brzinom uslijed gravitacije, pri čemu joj je putanja precizno usmjerena naprednim računalnim i navigacijskim sustavom. U trenutku ulaska projektila u Zemljinu atmosferu, trenje podiže temperaturu oko rakete na iznad 4000 stupnjeva Celzija.

Projektil može dosegnuti cijelu Aziju, dio Europe i Afrike. Indija je već provela sedam ispitivanja ovog projektila, što je izazvalo zabrinutost Kine. Prvo uspješno testiranje Agni-V-a provedeno je 19. travnja 2012., ali ovo je prvo ispitivanje u noćnim uvjetima.

Indija u svom arsenalu već ima seriju projektila Agni: Agni-I s dometom od 700 km, Agni-II s dometom od 2000 km, Agni-III i Agni-IV s dometima između 2500 km i 3500 km. Nakon uvođenja Agni-V u službu, Indija će se pridružiti ekskluzivnom klubu zemalja poput SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Britanije, s interkontinentalnim balističkim projektilima.

Komentari

komentar

You may also like