Indija: tisuće poljoprivrednika blokira prometnice zbog nove reforme

Indijski poljoprivrednici protive se reformama za koje kažu da im ugrožavaju život. Otpor su pokazali današnjim prosvjedima širom zemlje, prenosi Reuters.

Borba protiv novih poljoprivrednih zakona traje već godinu dana. Indijski sitni poljoprivrednici su bili ugroženi i prije novog zakona koji ima za cilj maknuti većinu propisa i regulacija, tj., zakon ima za cilj liberalizirati tržište. Desetci tisuća poljoprivrednika kampirali već deset mjeseci na glavnim autocestama pored glavnog grada New Delhija kako bi se usprotivili zakonu kojeg je donijela vlada premijera Narendre Modija.

Današnji štrajk i blokade kulminacija su desetomjesečnog protesta, a blokade se događaju diljem zemlje. Poljoprivrednici tvrde da je zakon uveden kako bi koristio velikim korporacijama. Zakon, uveden u rujnu prošle godine, deregulira poljoprivredni sektor i omogućuje prodaju namirnica izvan tržišta koja regulira vlada i gdje se uzgajivačima osigurava minimalna cijena. Mali poljoprivrednici kažu da ih nove promjene čine ugroženim od  konkurencije velikih poduzeća koje mogu ponuditi nižu cijenu. Također, strah ih je da će izgubiti državne potpore na kulture kao što su pšenica ili riža.

U Noidi, gradu pored New Delhija, poljoprivrednici su se suočili s policijom i probili barikade. Nema izvještaja o ozlijeđenima ili uhićenjima. U gradu Gurgaonu poljoprivrednici su izašli na cestu i blokirali promet. Također, prosvjednici su nasilno upali na željezničku stanicu u sjevernom predgrađu New Delhija, rekao je svjedok za Reuters.

Gotovo desetak oporbenih stranaka podržalo je prosvjed poljoprivrednika kako bi pojačali pritisak na Modiju da poništi zakone. S druge strane, vlada kaže da reforme znače nove mogućnosti i bolje cijene za poljoprivrednike. Poljoprivreda osigurava preživljavanje za gotovo polovicu indijskog stanovništva (1,3 milijarde ljudi) i čini oko 15% gospodarstva. Prosvjedi su većinom mirni, ali policija i poljoprivrednici sukobili su se u siječnju u New Delhiju tijekom traktorske povorke kada je jedan od prosvjednika poginuo, a više od 80 policajaca je ozlijeđeno.

Komentari

komentar





You may also like