Indija uputila prosvjed protiv ulaska američkog razarača u njene vode

SAD brani svoje postupke rekavši da su bili u skladu s međunarodnim zakonima.

Nekoliko dana nakon prvog summita četverostrane grupacije (koalicija QUAD) i posjeta američkog ministra obrane Lloyda J. Austina New Delhiju, američka 7. flota objavila je da je jedan od njezinih ratnih brodova, USS John Paul Jones (DDG 53), izveo operaciju slobodne plovidbe (FONOP, op.GN.) zapadno od otoka Lakshadweep, “unutar indijskog isključivog gospodarskog pojasa, bez traženja prethodnog pristanka Indije, u skladu s međunarodnim pravom”.

Odbacujući američku tvrdnju da njezino domaće pomorsko pravo krši međunarodno pravo, što je izazvalo iznenađenje s obzirom na rastuće veze između oružanih snaga dviju zemalja, poglavito njihovih mornarica, New Delhi je objavio slijedeće: „Svoju zabrinutost u svezi ovog prolaska kroz našu ekonomsku zonu prenijeli smo vladi SAD-a diplomatskim kanalima“.

U izjavi, indijsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je: “USS John Paul Jones kontinuirano je bio pod nadzorom u tranzitu iz Perzijskog zaljeva prema tjesnacima Malacca.”

Reagirajući na izjavu američke Sedme flote, bivši zapovjednik indijske mornarice admiral Arun Prakash, u objavi na Twitteru, izjavio je slijedeće: „Ovdje postoji ironija. Dok je Indija ratificirala UN-ov Zakon o moru iz 1995. godine, SAD to do sada nisu uspjele učiniti. Dovoljno je loše za izvršavanje misija FONOP u indijskoj EEZ kroz kršenje našeg domaćeg zakona. … USNavy, molim vas, uključite IFF! ” – IFF je skraćenica za Identifikaciju, prijatelj ili neprijatelj.
Također je testirao namjeru koja stoji iza američkog poteza. “FONOP operacije američkih brodova (koliko god bile neučinkovite) u Južnokineskom moru, namijenjene su prenošenju poruke Kini da je navodna EEZ oko umjetnih otoka “pretjerano pomorsko potraživanje”. Ali koja je poruka 7. flote za Indiju?”, upitao se admiral.

Braneći svoje postupke, Pentagon je rekao da su u skladu s međunarodnim pravom. “Mogu vam reći da je USS John Paul Jones , razarač mornarice, ostvario prava na plovidbu i slobode u blizini Republike Maldivi provodeći miroljubiv prolazak kroz njezino teritorijalno more u normalnim operacijama unutar svoje isključive ekonomske zone bez traženja prethodnog odobrenja”, izjavio je u petak novinarima glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“To je u skladu s međunarodnim pravom. Opet nastavljamo zadržavati pravo, … letjeti, ploviti i raditi u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Kirby odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za novinare u Pentagonu .

Ranije je, u rijetkoj i neobičnoj izjavi za javnost, američka mornarica objavila da je njen brod USS John Paul Jones izveo operaciju slobode plovidbe (FONOP) u indijskom isključivom gospodarskom pojasu, dodajući da su te operacije “izazvale” ono što su SAD nazvale indijskim “pretjeranim pomorskim potraživanjem”.

Podsjećamo: prošlog mjeseca, američki ministar obrane Austin prenio je New Delhiju želju Bidenove administracije “za predanost jačanju bilateralnih obrambenih odnosa između dviju zemalja”.

Indija i SAD, zajedno s Australijom i Japanom, čine tzv. koaliciju QUAD. Na svom prvom summitu 13. ožujka čelnici te koalicije potvrdili su svoju predanost “zajedničkoj viziji slobodnog i otvorenog Indo-Tihog oceana” i regiji koja je “inkluzivna, zdrava, učvršćena demokratskim vrijednostima i neograničena prisilom”.

Članovi QUAD-a, prvi put nakon 2007. godine, zajedno su sudjelovali u multilaralnoj vojnoj vježbi Malabar prošlog studenog.
 

 

Komentari

komentar

You may also like