Indija zabranjuje izvoz pšenice

Indija, drugi najveći svjetski proizvođač pšenice, zabranila je izvoz nakon što je toplinski val utjecao na usjeve. Odluka odmah stupa na snagu, izvještava Associated Press.

U obavijesti objavljenoj u petak u vladinom glasilu Uprave za vanjsku trgovinu stoji da porast globalnih cijena pšenice, djelomično uzrokovan sukobima u Ukrajini, prijeti sigurnosti hrane Indije i susjednih te ranjivih zemalja. Ključni cilj je kontrolirati rastuće domaće cijene. Globalne cijene pšenice porasle su za više od 40% od početka godine.

Toplinski val već je imao razoran utjecaj na usjeve, uključujući pšenicu te razno voće i povrće. U Indiji je prinos pšenice pao i do 50% u nekim od područja koja su najviše pogođena ekstremnim temperaturama. Trenutna situacija pogoršava strah od moguće globalne nestašice nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je već imala razoran utjecaj na opskrbu. Prije rata, Ukrajina i Rusija činile su trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma. Od ruske invazije 24. veljače, ukrajinske luke su blokirane, a civilna infrastruktura i silosi za žito uništeni. U isto vrijeme, žetva pšenice u Indiji pretrpjela je rekordni toplinski val koji usporava proizvodnju.

Iako je drugi najveći proizvođač pšenice u svijetu, Indija troši većinu pšenice koju proizvodi. Indija je donedavno imala postavljen cilj izvoza 10 milijuna tona žitarica u razdoblju od 2022. do 2023. u želji da iskoristiti globalne poremećaje u opskrbi pšenicom iz rata i pronađe nova tržišta za svoju pšenicu u Europi, Africi i Aziji. Velik dio toga otišao bi u druge zemlje u razvoju kao što su Indonezija, Filipini i Tajland. Osim problema s vremenskim prilikama koji narušavaju žetve, ogromne zalihe pšenice u Indiji – zaštitni mehanizam protiv gladi – bile su opterećene distribucijom besplatnog žita za oko 800 milijuna ljudi tijekom pandemije.

Vlada je rekla da će i dalje dopustiti izvoz potkrijepljen već izdanim akreditivima i zemljama koje zatraže opskrbu “kako bi zadovoljile svoje potrebe za sigurnošću hrane”. Potez zabrane inozemnih pošiljki ne bi trebao trajati zauvijek i mogao bi se revidirati, rekli su visoki vladini dužnosnici na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

Kako bi uravnotežila ponudu i potražnju, vladi je potrebno oko 25 milijuna tona pšenice svake godine za opsežan program pomoći koji obično hrani više od 80 milijuna ljudi.





 

 

Komentari

komentar





You may also like