Indija će uskoro trgovati s Rusijom u svojoj valuti

Indija se nada da će s Rusijom dogovoriti trgovanje u indijskim rupijama, rekao je danas dužnosnik indijskog ministarstva trgovine u ponedjeljak, piše Reuters.

Podatci indijske vlade govore o skoku od 400% u uvozu ruske robe od travnja do prosinca u usporedbi s prošlom godinom. Indija istražuje alternativne mehanizam trgovinske nagodbe s Rusijom kako bi se za plaćanje koristila indijska valuta. Dvije su strane razgovarale o olakšavanju trgovine, rekao je novinarima u New Delhiju Satya Srinivas, tajnik u ministarstvu trgovine. Međutim, nova pravila još nisu formalizirana.

No, već u prosincu 2022. Rusija je postala prva zemlja koja je provodila dio trgovinskih obračuna u indijskoj rupiji. Posebni “vostro” računi već se otvaraju u indijskim bankama, a financijske institucije iz Moskve dobile su zeleni signal za otvaranje računa u indijskim bankama u indijskim rupijama (INR), piše indijski FirstPost.

New Delhi je postao najveći kupac ruske nafte nakon Kine, kupujući rusku sirovu naftu po sniženim cijenama znatno ispod gornje granice od 60 dolara koju su dogovorile zapadne zemlje. Indija također želi povećati izvoz elektroničkih proizvoda u Rusiju, rekao je novinarima u New Delhiju Satya Srinivas, tajnik u ministarstvu trgovine. Dvije zemlje sudjeluju “na svim razinama” kako bi riješile probleme povezane s trgovinskim preprekama i mehanizmom plaćanja, rekao je Srinivas. Rusija, Šri Lanka, Mauricijus i Bangladeš neke su od zemalja koje su zainteresirane za trgovinu u indijskoj valuti, dodao je. Indija i Rusija već neko vrijeme spominju kao mogućnost izbacivanje dolara i eura u međusobnoj razmjeni.

Trgovina u indijskim rupijama (INR) važna je za Rusiju budući da je dobar dio imovine ruske države i ruskih poduzeća u dolarima i eurima diljem svijeta “zaleđen”. Europska komisija sve otvorenije razmatra da zamrznutu imovinu iz Rusije iskoristi za pomoć u financiranju obnove Ukrajine.

Rusija će koristeći trgovinski mehanizam plaćanja u rupijama povećati količine proizvoda koje New Delhi isporučuje Moskvi. Indijski izvoznici će, prema izvješću Business Standarda u njihovoj valuti naplaćivati svoje kemikalije, strojeve i vozila, hranu, čaj, poljoprivredne sirovine, metale, lijekove, tekstil, obuću i plemenite metale. Ovakav dogovor dolazi s malim rizikom za Moskvu jer je indijska rupija izgubila više od 25 posto u odnosu na ruski rubalj i 10 posto u odnosu na američki dolar





Nakon nametanja sankcija, Rusija je od Indije zatražila pomoć u nabavi nekoliko proizvoda do kojih je Rusija mogla teško doći. Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankara rekao je da je zemlja spremna započeti isporuku rezervnih dijelova potrebnih za ruske vlakove, automobile i zrakoplove. 

Komentari

komentar





You may also like