Indijska i pakistanska vojska započele borbe u Kašmiru

Na Liniji nadzora sporne regije Kašmir, između indijske i pakistanske vojske došlo je do oružanog sukoba u kojem je korišteno i teško naoružanje.

Indijska televizija NDTV izvjestila je kako su pakistanski vojnici tijekom noći otvorili „neisprovociranu vatru“ na položaje indijskih dijelova tog teritorija, pričemu je ranjena jedna žena.

„Pakistanska vojska otvorila je … vatru po našim položajima u okrugu Punch. Naša vojska je odgovorila vatrom“, izjavio je indijski pukovnik Manish Mehta.

Pakistanska televizija Geo TV navodi kako je sukob započela indijska strana, a da se dogodio 14. kolovoza, na pakistanski državni praznik Dan nezavisnosti.

„Indijska vojska koristila je teško naoružanje, minobacače i topništvo. Pojedine granate padale su pokraj kuća mještana. Još nas nisu izvjestili ima li ubijenih ili ranjenih“, izjavio je neimenovani pakistanski vojni službenik.

Regija Kašmir smještena je između Indije, Pakistana i Kine te je teritorijalno podjeljena između te tri države. Pakistanski je sjevero-zapadni dio, kineski je sjevero-istočni, a indijski središnji i južni dio Kašmira. Ta drevna regija ostaje predmetom spora između Indije i Pakistana od 1947. godine, kada je Britanska Indija, dobivši nezavisnost, podjeljena na dvije države po religijskom ključu. Zbog Kašmira su vođena dva od tri indijsko-pakistanska rata. Kashmir sada nema državne granice već postoji Linija nadzora. U indijskom dijelu aktivne su separatističke organizacije koje žele pripojenje Pakistanu. Zbog njihovog djelovanja New Delhi optužuje Islamabad za potporu terorizmu.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like