Indijski premijer u Njemačkoj započinje europsku turneju

Susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom indijski premijer Narenda Modi u ponedjeljak započinje europsku turneju u kojoj će osim Njemačke posjetiti i Francusku te sudjelovati na nordijsko-indijskom susretu u Danskoj, a posjet se odvija u sjeni različitog odnosa Europe i Indije prema ratu u Ukrajini.

U Berlinu će se razgovarati o trgovini i poslovnim projektima, a ruska invazija na Ukrajinu vjerojatno će biti teška tema jer New Delhi odbija osuditi Moskvu i pridružiti se sankcijama protiv Rusije. Modi će  biti dočekan uz vojne počasti u uredu njemačkog kancelara, gdje se razgovori trebaju održati. Zatim će održati plenarnu sjednicu s predstavnicima ministarstava prije obraćanja medijima. Modi i Scholz trebali bi se sastati i s poslovnim čelnicima jer nastoje postići napredak u trgovinskom sporazumu između EU-a i Indije. Njemačka je indijski najvažniji trgovinski partner u EU-u i šesti najvažniji trgovinski partner u svijetu, prema ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu.

Indijsko-njemački susret šesti je te vrste, a zadnji se održao u Indiji u studenome 2019. uoči izbijanja pandemije. Modi će biti u Danskoj i Francuskoj u utorak i srijedu. U Kopenhagenu će sudjelovati na drugom indijsko-nordijskom samitu, na kojemu će biti prisutne Island, Norveška, Danska, Švedska i Finska.

Posljednja etapa Modijeva posjeta uključuje Pariz gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je upravo ponovno izabran za predsjednika nakon što je pobijedio suparnicu Marine Le Pen u žestokim izborima. Francuska i Indija obilježavaju 75 godina od uspostave diplomatskih odnosa.

Komentari

komentar





You may also like