Indijski sud presudio da hidžab “nije osnova vjerske prakse” i zabranio nošenje u školama

Indijski sud potvrdio je zabranu nošenja hidžaba u učionicama u južnoj državi Karnataka, kojom upravlja hinduistički nacionalistički BJP, prenosi Times of India.

“Mi smatramo da nošenje hidžaba od strane muslimanskih žena nije dio osnove vjerske prakse”, rekao je glavni sudac Ritu Raj Awasthi iz Visokog suda Karnatake u presudi danas. Rekao je da vlada ima ovlast propisivati ​​jedinstvene smjernice, odbacujući razne peticije kojima se probala osporiti naredba. Studenti koji su pokušali osporiti prvotnu zabranu na sudu rekli su da je nošenje hidžaba temeljno pravo zajamčeno indijskim ustavom i osnovna praksa islama

. Presuda od utorka mogla bi biti presedan za ostatak zemlje. Naime, Indija je dom za više od 200 milijuna muslimana koji čine oko 14% od 1.35 milijardi stanovnika Indije. Predsjednik Narodne fronte Indije, Oma Salam, izrazio je duboko razočaranje zbog presude Visokog suda u Karnataki te je izjavio: “Presuda je protivna duhu ustavnih vrijednosti temeljnih prava i pluralizma. Riječ je o neosjetljivosti suda na osjećaje muslimanki u zemlji gdje doživljavaju hidžab kao sastavni dio svoje vjere i identiteta. Presuda je šokantna. Sud postavlja novi presedan tumačeći vjerske tekstove protiv prakse koju većina vjernika smatra valjanom prema svom razumijevanju tekstova islama. To se ne može prihvatiti. U demokratskoj zemlji pravo tumačenja teksta trebalo je prepustiti vjernicima”, izjavio je.

Postoji opravdana zabrinutost da će se presuda koristiti kao potvrda desničarskim grupama da nastave maltretirati muslimanke zbog izbora odjeće. Narodna fronta odbacuje ovu presudu i poziva čelnike zajednice da zajednički istraže pravne i demokratske mogućnosti kako bi je osporili. “Spor oko hidžaba u Karnataki počeo je u siječnju kada je škola koju vodi vlada zabranila učenicima koji nose hidžabe da uđu u učionice, što je izazvalo prosvjede muslimana i protuprosvjede hinduističkih učenika. Više škola i fakulteta u državi ubrzo je donijelo slične zabrane, a najviši državni sud zabranio je studentima nošenje hidžaba. U Indiji hidžab povijesno nije bio ni zabranjen ni ograničen u javnim sferama. Ipak, posljednjih godina je sve izraženija netrpeljivost između muslimanske manjine i hinduista, a takvom sukobu pridonosi nacionalistička stranka BJP pod vodstvom premijera Narendre Modija. Naime, do nedavno se Indija ponosila svojim sinkretizmom koji je odbacivao bilo kakvu vjersku isključivost.

Komentari

komentar





You may also like