Indijsko-rusko prijateljstvo traje i nema štete po indijsko-američke odnose – indijski ministar obrane

Indija i Rusija su “prirodni saveznici”, ali taj odnos ne utječe negativno na suradnju zemlje sa Sjedinjenim Državama, rekao je indijski ministar obrane Rajnath Singh u ekskluzivnom intervjuu za Hindustan Times.

“Ne mislim da će Rusija utjecati na odnose Indije i SAD-a. SAD zna da su Indija i Rusija prirodni saveznici i da je naš odnos vrlo stabilan. Indija će također biti vrlo oprezna kako bi osigurala da naši odnosi s drugim zemljama ne naškode ključnim američkim nacionalnim interesima”, rekao je Singh danas.

Govoreći o tome hoće li Rusija uspjeti ispuniti svoje obveze prema Indiji za isporuku rezervnih dijelova i vojne opreme koju je Indija već kupila za vrijeme sukoba u Ukrajini, Singh je rekao da odbacuje utjecaj tog sukoba na spremnost indijske nacionalne sigurnosti. “Ne slažem se da će biti problema za našu nacionalnu sigurnost. Indija nije slaba zemlja. Indija ima snagu da se nosi s tim ako postoji problem. Ali što se tiče Rusije i Ukrajine, mi želimo mir”, dodao je indijski šef obrane. Na pitanje razmišlja li Indija o daljnjoj diverzifikaciji svoje nabave oružja nakon početka rata u Ukrajini, Singh je sažeto rekao: “Čekat ćemo i vidjeti.”

U Washingtonu je jučer održan sastanak “dva plus dva” Indija-SAD, kojem su prisustvovali američki državni tajnik Antony Blinken, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov indijski kolega Rajnath Singh.

Komentari

komentar





You may also like