Indonezija odustaje od ruskih Su-35 i kupuje francuske Rafale

Indonezija je potpisala ugovore o kupnji prve serije višenamjenskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale francuske proizvodnje i dvije francuske podmornice klase Scorpene. Ugovor za prvih šest zrakoplova potpisan je danas i dio je plana te zemlje jugoistočne Azije da nabavi ukupno 42 zrakoplova francuske proizvodnje, rekao je indonezijski ministar obrane Prabowo Subianto novinama Kompas.

Ministar tvrdi da je Jakarta u početku planirala kupiti 36 mlažnjaka. “Naše strateško partnerstvo imat će koristi od produbljivanja naših obrambenih veza”, napisala je francuska ministrica obrane Florence Parly na Twitteru. “Francuska je ponosna što može pridonijeti modernizaciji oružanih snaga našeg partnera koji igra ključnu ulogu unutar ASEAN-a (Udruge zemalja jugoistočne Azije) i Indo-Pacifika”, napisala je. Francuski predsjednik Macron pobjedonosno je napisao na istoj društvenoj mreži: “Indonezija bira francusku industrijsku izvrsnost! Prepoznato je znanje više od 400 francuskih tvrtki i tisuća radnika koji dizajniraju Rafale”.

Indonezija je prvotno željela kupiti ruske avione Su-35, ali je u prosincu objavila da odustaje od dogovora u korist zrakoplova Rafale. Indonezijski mediji citirali su tadašnjeg šefa zračnih snaga te zemlje koji je rekao da Jakarta riskira da završi pod američkim sankcijama zbog sporazuma o oružju s Moskvom. Indonezijski ministar Prabowo je danas kazao da je, osim dogovora za Rafale, Indonezija potpisala sporazum o suradnji koji će “zasigurno dovesti do kupnje dviju podmornica klase Scorpene”. Riječ je o manjim podmornicama na dizelsko-električni pogon koje su nastale u suradnji Francuske i Španjolske.

Komentari

komentar

You may also like