Indonezija podiže razinu upozorenja na najvišu razinu zbog erupcije vulkana Semeru

Indonezijske vlasti podigle su razinu uzbune na najvišu nakon što je u nedjelju eruptirao vulkan Semeru na otoku Java, prenosi Anadolu.

Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških opasnosti (PVMBG) podigao je razinu upozorenja za vulkan na najvišu razinu, a stanovnici dvaju najbližih sela evakuirani su iz regije. “Također smo rekli svim ljudima koji žive oko vulkana da ne poduzimaju nikakve aktivnosti oko rijeke Besuk Kobokan jer rijeka ima potencijal povlačenja vrućih oblaka i lave”, rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Abdul Muhari u pisanoj izjavi.

Ukupno 51 osoba je poginula nakon erupcije vulkana Semeru 4. prosinca 2021. Planina Semeru visoka je 3676 metara, a prethodno je eruptirala u prosincu 2020. i siječnju ove godine. U subotu je snažan potres potresao indonezijski otok Java, izazvavši paniku u regiji u kojoj je prošlog mjeseca u potresu poginulo više od 320 ljudi.

Indonezija je arhipelag na kojem živi gotovo 275 milijuna ljudi, a nalazi se duž pacifičkog “Vatrenog prstena”, područja s nekoliko rasjeda koje ga čine podložnim čestim vulkanskim aktivnostima i potresima.

Klimatske promjene i rastuće stanovništvo prisiljavaju zemlje na premještanje glavnih gradova





 

Komentari

komentar





You may also like