Indonezija vratila Iranu zaplijenjeni tanker nakon 4 mjeseca

Iranska vlada obavijestila je kako je iranski tanker MT Horse pušten zajedno s posadom. Plovilo će nastaviti sa zadatkom u regiji, a nakon toga se vratiti u Iran, piše Al Jazeera.

“Unatoč mnogim poteškoćama i udaljenosti od obitelji i domovine, profesionalno osoblje MT Horse-a obranilo je nacionalni interes i dotok nafte i derivata.”- obavijestili su iz iranske tvrtke.

Tanker je zaplijenila Indonezija krajem siječnja zbog “sumnje na ilegalni transport nafte preko našeg područja”. Iranska vlada tada je rekla da je riječ o uobičajenim tehničkim poteškoćama. Ipak, u Indoneziju na sastanak je putovao čak i ministar VP Irana, Mohammad Javad Zarif. Navodno nisu pričali o incidentu, već o “bilateralnoj suradnji”.

Nema objašnjenja zašto je tanker sada pušten niti od strane Indonezije, niti od Irana. Moguće je da je upalila uporna iranska diplomacija. Isto tako, moguć je nagovještaj konačnog dogovora Irana i Zapada oko sankcija i nuklearnog programa, pa je Indonezija dobila “zeleno svjetlo” za puštanje tankera.

Prema pisanju Reutersa, Iran je na brojne načine pokušao prokrijumčariti naftu nakon sankcija na iransku naftu od strane SAD-a, a jedan od ilegalnih načina je i onesposobljavanje sustava za praćenje na tankerima. Isti ovaj zaplijenjeni tanker je sudjelovao je prošle godine u dostavi 2.1. milijuna barela nafte savezničkoj Venecueli koja je isto pod sankcijama SAD-a.

 





Komentari

komentar

You may also like