Indonezija zabranila utjecajnu islamističku organizaciju

Indonezija je zabranila utjecajnu radikalno islamističku organizaciju Front za obranu islama (FPI), objavio je ministar sigurnosti u srijedu.

“Vlada je zabranila aktivnosti FPI-a te će zaustaviti sve aktivnosti koje izvodi FPI”, rekao je ministar sigurnosti Mahfud MD, prenosi Reuters.

“FPI nema vše pravnu osnovu kao organizacija”, dodao je.

Ta je islamistička organizacija postala prijetnja predsjedniku Joku Widodou nakon što se duhovni vođa organizacije Rizieq Shibab vratio u studenom iz Saudijske Arabije. Shibabov dolazak tisuće su slavile na ulicama, a klerik je u pritvoru od početka ovoga mjeseca. Njegove su se pristaše pak sukobile s policijom, a u sukobu je poginulo šest klerikovih tjelohranitelja.

FPI je osnovan 1998. nakon ostavke diktatora Suharta, uz podršku dijela vojske i politike. Reuters podsjeća kako je organizacija “notorna” zbog fizičkih napada na barove i bordele te zbog maltretiranja religijskih manjina. Više desetaka istaknutih članova te organizacije osuđeno je zbog terorizma.

Vlada je također kazala da organizacija krši nacionalnu ideologiju Pancasila, koja ističe multietnički i multireligiozni karakter Indonezije te poštivanje njenih različitosti.
Komentari

komentar

You may also like