Indonezija zabranjuje izvoz palminog ulja

Indonezija, najveći svjetski proizvođač palminog ulja, objavila je u petak planove za zabranu izvoza najraširenijeg biljnog ulja, što je šokantan potez koji bi mogao dodatno potaknuti rastuću globalnu prehrambenu krizu, izvještava Reuters.

Zaustavljanje isporuka jestivog ulja i njegovih sirovina, koje se naširoko koristi u proizvodima od kolača do kozmetike, moglo bi povećati troškove za proizvođače pakirane hrane na globalnoj razini i prisiliti vlade da biraju između upotrebe biljnih ulja u hrani ili za biogorivo. Indonezija ima više od polovice globalne ponude palminog ulja.

U video prijenosu, indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je da želi osigurati dostupnost prehrambenih proizvoda kod kuće, nakon što je globalna inflacija hrane porasla na rekordnu razinu zbog ruske invazije na Ukrajinu, jednog od većih proizvođača usjeva.

“Pratit ću i ocjenjivati ​​provedbu ove politike kako bi dostupnost jestivog ulja na domaćem tržištu postala obilna i pristupačna”, rekao je.

Cijene alternativnih biljnih ulja porasle su kao odgovor na mjeru koja će stupiti na snagu 28. travnja. Sojino ulje, drugo najkorištenije biljno ulje, poraslo je 4,5% na rekordnih 83,21 centa po funti na Chicago Board of Trade.

Svjetske cijene sirovog palminog ulja, koje Indonezija koristi za jestivo ulje, ove su godine skočile na povijesne visoke vrijednosti zbog rastuće potražnje i slabe proizvodnje vodećih proizvođača Indonezije i Malezije.





Tvrtke za proizvode za kućanstvo i hranu uključujući Procter & Gamble Co., Nestle SA i Unilever PLC veliki su kupci palminog ulja. Proizvođač Oreo keksa Mondelez International Inc čini 0,5% globalne potrošnje palminog ulja, prema njihovoj web stranici.

Druge zemlje eksperimentirale su sa zaštitom usjeva kako bi pokušale zadržati domaće cijene na niskim razinama. Argentina, najveći svjetski izvoznik prerađene soje, nakratko je zaustavila novu inozemnu prodaju sojinog ulja sredinom ožujka prije nego što je povećala stopu izvoznog poreza na te proizvode na 33% s 31%.

Američko ministarstvo poljoprivrede pozvalo je na međunarodnu suradnju tijekom rata u Ukrajini, a ne na zabrane izvoza.





Globalno tržište jestivog ulja poremećeno je zbog invazije na Ukrajinu čime su prekinute isporuke suncokretovog ulja iz regije. Crno more čini 76% svjetskog izvoza ulja, a komercijalni brodovi iz regije ozbiljno su pogođeni otkako su ruske snage ušle u Ukrajinu u veljači.

Ni velike zalihe alternativa, uključujući sojino i repičino ulje, također nisu lako dostupne, nakon što su suše povrijedile najnovije usjeve u Argentini, Brazilu i Kanadi.

Očekuje se da će se u nadolazećim godinama novi pogoni za preradu sojinog i repičinog ulja otvoriti u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, budući da potražnja za biogorivima na bazi biljaka raste, ali će brzo povećanje proizvodnje biti teško.

“Nebo bi sada bilo granica za cijene jestivog ulja. Kupci su računali na palmino ulje nakon što su zalihe suncokreta pale zbog rata u Ukrajini”, rekao je Reutersu izvor iz međunarodne trgovačke tvrtke sa sjedištem u Mumbaiju. “Sada oni (kupci) nemaju nikakvu opciju jer su zalihe sojinog ulja također ograničene.”

Indonezija je od 2018. zaustavila izdavanje novih dozvola za plantaže palminog ulja, koje se često okrivljuje za krčenje šuma i uništavanje staništa ugroženih životinja poput orangutana.

 

Komentari

komentar

You may also like