Indonezija zabrinuta za “prelijevanje sukoba” zbog kineskog postupka

Čelnik Pomorske sigurnosne agencije Indonezije, poznate pod nazivom Bakamla, izrazio je zabrinutost za “prelijevanje sukoba” s Kinom zbog spora oko otočja Natuna.

Podsjetimo, Kina je usvojila nedavno zakon kojim je odobrila obalnoj straži da puca na strane brodove. Zakon također omogućava obalnoj straži da stvori, ako je potrebno, zone zabrane prolaska za strane brodove.

Vice admiral Aan Kurnia, čelnik Bakamle referirao se upravo na donošenje dok zakona, kao postupak koji povećava mogućnost za “prelijevanje sukoba” u indonezijskom teritorijalnom moru oko otočja Natuna, piše South China Morning Post.

U Južnokineskom moru postoji više teritorijalnih sporova u koje su uključeni: Tajvan, Malezija, Filipini, Vijetnam, Brunej i Indonezija.

Tenzije u indonezijsko-kineskim odnosima izaziva slučaj otočja Natuna. Naime, kina polaže pravo na teritorij koji je priznat kao indonezijski isključivi gospodarski pojas oko otočja Natuna (samo otočje Kina ne svojata).

South China Morning Post je Bakamla više puta 2019. presrela brodove kineske obalne straže u indonezijskom teritorijalnom moru.
Komentari

komentar

You may also like