Inflacija u eurozoni rekordno visoka

Inflacija u eurozoni prošlog je mjeseca porasla na novi rekord, unatoč očekivanjima analitičara o velikom padu. Time su tvrdnje Europske središnje banke da su pritisci na cijene “benigni i privremeni” već prilično poljuljane, prenosi Reuters.

Inflacija u eurozoni od 19 zemalja (koriste euro kao valutu) je porasla na 5.1% u siječnju s 5% u prosincu, znatno više od prognoziranog pada na 4.4 %, objavila je jutros statistička agencija Eurostat. Rastuće cijene energije nastavile su poticati inflaciju, ali su i cijene hrane porasle, dok je zabilježen i porast cijena usluga i industrijskih dobara. Rast inflacije od 5.1% više je nego dvostruko veći od cilja ECB-a od 2 posto, ali središnja banka, koja je u četvrtak održala sastanak o politici, mjesecima je odbijala izraziti zabrinutost, tvrdeći da iza rasta stoje privremeni čimbenici i da će se inflacija smanjiti. No, rezultati ECB-a o predviđanju inflacije su različiti te su prošle godine nekoliko puta bio prisiljen naglo promijeniti svoje projekcije na gore.

Dok su američke Federalne rezerve odustale od narativa da je inflacija “prolazna”, Europska središnja banka je ostala pri toj procjeni, tvrdeći da je rast plaća preduvjet održive inflacije, a temeljni rast cijena slab i ne toliko zabrinjavajuć. Iako se temeljna inflacija usporila, ostala je iznad cilja ECB-a i također je znatno nadmašila očekivanja tržišta. Inflacija bez uzimanja u obzira cijene hrane i goriva, pokazatelj kojeg pomno prati ECB, usporila se na 2,5% s 2,7%. Obje brojke bile su znatno iznad očekivanja. ECB predviđa pad inflacije ispod 2% do kraja ove godine.

Iako je rast plaća do sada doista slab, nezaposlenost je u prosincu pala na 7%, što je najniža razina svih vremena za eurozonu i već je znatno ispod predviđanja ECB-a, što sugerira da bi pritisci na veće plaće također mogli premašiti projekcije. Iako šefica ECB-a Christine Lagarde sada priznaje da pritisci na cijene i dalje nadmašuju predviđanja, od nje se opet očekuje da će povući mogućnost povećanja kamatnih stopa, ponavljajući svoj dugotrajni stav da je bilo kakva promjena tečaja ove godine malo vjerojatna.

Komentari

komentar





You may also like