Inflacija u UK: 30-godišnji maksimum uz rast cijena hrane, režija, odjeće i auta

Inflacija se prošlog mjeseca u UK popela na 5.4%, što je najviša stopa od ožujka 1992., dok rastu troškovi života u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazuju službeni podaci, pišpe The Epoch Times.

Mjera indeksa potrošačkih cijena (CPI) inflacije, koja je porasla s 5.1% u studenom, bila je viša nego što su ekonomisti očekivali jer su cijene hrane, energije, namještaja i odjeće porasle, kao i računi u restoranima i hotelima.

Cijene hrane porasle su na godišnjoj razini od 4.2%, stopa koja nije bila viša od rujna 2013., dok je kod cijene odjeće porast na najvišoj razini u četiri i pol godine, prema Uredu za Državnu statistiku (ONS).

To je pridonosi kontinuiranom pritisku na život građana uzrokovanom poskupljenjem računa za energiju uočenom u listopadu, cijenama goriva koje su se popele na rekordne razine i porastom potražnje za rabljenim automobilima koji u prosjeku koštaju 28% više nego u siječnju jer nedostatak čipova smanjuje ponudu novih vozila. ONS je također zabilježio porast cijena komunalnih usluga koje su na najvišoj razini od studenog 2011. godine.

Iako službeni podaci pokazuju povećanje plaća za britanske radnike, takvo povećanje je u praksi “izbrisano” zbog porasta cijena i inflacije. Daljnji pritisak inflacije očekuje se u travnju, kada bi nova cijena energije mogla dovesti do povećanja računa za milijune kućanstava za 50%.

Porast troškova života vrši pritisak na Englesku banku da poduzme daljnje mjere nakon što je prošlog mjeseca već podigla kamatne stope s 0.1% na 0.25%. Tada je rekao da očekivalo da će inflacija u proljeće dosegnuti 6%. Drugi prognostičari predviđaju da će iznositi čak 7%. Engleska vlada je osigurala pomoć od 12 milijardi funti za pomoć siromašnim kućanstvima, posebno oko cijena režija.





Komentari

komentar

You may also like