Informacijski rat i ukrajinski napadi: Što se događa kod Bahmuta i južno od Donjecka?

Ukrajinska vojska pojačala je operacije duž nekoliko sektora u blizini Donjecka, Marinke, Ugledara (Vuledara) i Avdijevke, rekao je za jutros za TASS  Jan Gagin iz tzv. Narodne Republike Donjeck (DNR).

“Udari ruskog topništva i zrakoplovstva neutralizirali su ukrajinske napade. Neprijatelj je pretrpio značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Unatoč tome, ukrajinska vojska nastavlja gađati ruske položaje u tim područjima i gomilati snage”, rekao je Gagin. Jučer je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao da je “neprijatelj pokrenuo ofenzivu velikih razmjera na pet sektora fronte južno od Donjecka”. Moskva tvrdi da je Kijev angažirao 23. i 31. mehaniziranu brigadu iz ukrajinskih strateških pričuva, no da je napad ukrajinskih snaga bio je neuspješan.

Prema izjavi ruske strane, dalo bi se zaključiti da je famozna ukrajinska protuofenziva počela, ali da je zasad neuspješna. Da je protuofenziva počela ili je na pomolu, dalo bi se sugerirati i prema snimkama koje je objavilo ukrajinsko vojno vodstvo na kojima vojnici stavljaju prst na svoja usta, moleći medije i javnost da zaustave informiranje o vojnim kretanjima.

No, iz Kijeva su danas ruske navode o njihovom napadu južno od Donjecka nazvali “lažnom vijesti”. Također, danas je Hana Maljar iz ukrajinskog ministrstva obrane, napisala preko Telegrama: “Zašto Rusi aktivno objavljuju informacije o navodnoj protuofenzivi? Jer trebaju skrenuti pozornost s poraza u pravcu Bahmuta”. Maljar je dodala da Bahmut ostaje “epicentar sukoba”. “Evo nas, krećemo se prilično širokom frontom. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visove. Neprijatelj je u obrani; on sada želi zadržati svoju poziciju”, rekla je.

Da Ukrajinci osvajaju kod Bahmuta, potvrđuje i Prigožin, vođa skupine Wagner, koji danas poručuje: “Sada je dio naselja Berhivka već izgubljen; trupe tiho bježe. Sramota!”. Pozvao je ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da dođu na front kako bi okupili trupe i poručio im: “Hajde, možete vi to! A ako ne uspijete, umrijet ćete kao heroji”. No, i Prigožina treba uzeti s “rezervom” jer on ima za cilj pokazati kako je vodstvo ruske vojske nesposobno i kako zauzimanje i obrana Bahmuta ovise isključivo o njegovoj skupini Wagner za koju je rekao da se planirano povukla iz Bahmuta. Drugim riječima, kako to obično biva u ratu, svaka od uključenih strana ima svoje razloge da laže ili barem preuveličava.

Prigožin, Kijev, američki ISW i mape koje prate liniju bojišnice zbilja ukazuju na to da je ukrajinska vojska osvojila dio jugozapadno od Bahmuta i nešto manji dio sjeverozapadno od Bahmuta, ali da još nisu ušli u sami grad (ili ono što je ostalo of grada). Prema tvrdnjama samog Kijev, napredak nije nigdje “dublji” od 1600 metara. S obzirom da Moskva, očekivano, tvrdi da je odbila ukrajinske napade kod Vuledara i južno od grada Donjecka, a sam Kijev negira da uopće napadaju tamo, zasad nije moguće potvrditi što se tamo događa.





Komentari

komentar

You may also like