Intervju venezuelanskog predsjednika Madura za agenciju RIA Novosti

… što se tiče naftnog biznisa, Maduro je kazao kako tri tisuće američkih tvrtki sudjeluje u rosteru tvrtki u Venezueli i da one tamo posluju. U naftnom sektoru sudjeluju takve tvrtke poput Chevrona, s velikim investicijama. „Govorim američkim investitorima u sferi nafte, plina, turizma, tehnologija, zlata, dijamanata: neovisno o napetim odnosima s Trumpom, dobrodošli, neka oni investiraju i rade u Venezueli. … Mi se veselimo američkim investitorima“.

Danas je objavljen veliki intervju venezuelanskog čelnika Nicolasa Madura za rusku agenciju RIA Novosti. Najveći dio tog zanimljivog i nadasve aktualnog razgovora prevela je i obradila Geopolitika News.

Nicolas Maduro je izjavio, kako je tjekom telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, obavljenom prije nekoliko dana, ruski čelnik njemu kazao kako će dvije zemljem jačati međusobnu suradnju u gospodarstvu, trgovini, nafti, plinu i u vojnim pitanjima. Izjavio je kako Venezuela posjeduje razvijenu rusku vojnu tehniku i najsuvremenije ruske oružane sustave, dobro razmještene, i da je svo vojno osoblje koje njime rukuje prošlo obuku u Rusiji. U Venezuelu će i dalje stizati najsuvremenije rusko oružje i to na mjesečnoj razini.

Na upit novinara,  postoje li rizici za rusku suradnju s Venezuelom nakon američkih sankcija protiv njezine državne naftne tvrtke PDVSA, Maduro je kazao kako tog rizika nema, jer ruske tvrtke imaju svoje mehanizme djelovanja, neovisne o SAD-u, svoje inžinjere i kadrove za realizaciju velikih projekata za proizvodnju nafte i plina u Venezueli, i da je taj biznis u potpunosti zaštićen.

Na pitanje, osjeća li se ugrožen za svoj život, Maduro je odgovorio, kako on, kao kršćanin, vjeruje u Boga i da je njegova sudbina u Njegovim rukama. Ali bez ikakve sumnje, kazao je dalje, „Donald Trump je dao zapovjed za moju likvidaciju, kazavši kolumbijskoj vladi, kolumbijskoj mafiji, da ona mene ubije“. Maduro je dodao kako on posjeduje čvrst sustav zaštite.

Novinar RIA Novosti pitao je Madura i o navodnom raspoređivanju ruske privatne vojske u Venezueli, između ostalog i oko njegove osobne zaštite i zaštite državnih institucija, na što je Maduro odbio dati odgovor, kazavši jednostavno: “No comment.“
Jeste li spremni organizirati nove izbore, parlamentarne ili predsjedničke, a na ovim drugim upravo i inzistira dio međunarodne zajednice, bilo je slijedeće pitanje, na koje je venezuelanski čelnik odgovorio kako bi bilo dobro provesti prijevremene parlamentarne izbore, što bi bila dobra platforma za političku raspravu s obzirom na iskazanu narodnu volju. Međutim, predsjednički izbori se neće održati jer su oni održani prošle godine, kazao je Maduro, podsjetivši kako je on na njima dobio 68% potpore biračkoga tijela. „Mi ne prihvaćamo ultimatume ni od koga u svijetu, ne prihvaćamo ucjene…. Ukoliko imperjalisti žele nove izbore neka se strpe do 2025.g.“, kazao je Maduro.

Nakon nedavne fraze Johna Boltona o tome da je 5 tisuća vojnika (SAD-a) u Kolumbiji, i upit kako Venezuela može reagirati na moguće povećanje američkih vojnika u toj zemlji, Madro je odgovorio kako Boltonove riječi smatra „glupošću“. „Čak je i kolumbijska vlada službenim priopćenjem kroz MVP i Ministarstvo obrane  opovrgnula tu vijest. Radi se o provokaciji i infantilnom ponašanju Johna Boltona (savjetnika predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost, op. GN.)“, zaključio je Maduro.

Na novinarov upit, je li se spreman susresti s Donaldom Trumpom, Maduro je kazao kako je svoju spremnost o tome već davno javno izrazio, posredstvom medija, a sve kako bi se pokrenuo dijalog i uvažavanje, neovisno o političkim, kulturnim i ideološkim razlikama.  Rekao je kako se ta mogućnost bila i pojavila ali da je Bolton Trumpu zabranio početak njihovog dijaloga, o čemu on ima informaciju. I dalje ostavlja tu mogućnost otvorenom iako je smatra malo vjerojatnom.

Zanimljiv je bio Madurov odgovor na pitanje je li nafta glavni motiv za američke poteze protiv Venezuele. Maduro je kazao kako je razloga nekoliko, ali da je glavni ipak nafta čije su rezerve najveće na svjetu, a isto tako i prirodne rezerve zlata. Četvrto mjesto u svijetu Venezuela ima i po pitanju rezervi plina, a velike su rezerve i dijamanata, pitke vode, aluminija i željeza. Venezuela je rodna zemlja Simona Bolivara, idejnog tvorca južnoameričkog jedinstva i samostalnosti. Upravo se taj duh želi od strane SAD-a uništiti, ovdje, u njegovom ishodištu, tvrdi Maduro.

Međutim, što se tiče naftnog biznisa, Maduro je kazao kako tri tisuće američkih tvrtki sudjeluje u rosteru tvrtki u Venezueli i da one tamo posluju. U naftnom sektoru sudjeluju takve tvrtke poput Chevrona, s velikim investicijama. „Govorim američkim investitorima u sferi nafte, plina, turizma, tehnologija, zlata, dijamanata: neovisno o napetim odnosima s Trumpom, dobrodošli, neka oni investiraju i rade u Venezueli. … Mi se veselimo američkim investitorima“.

Na pitanje o mogućem posredništvu u njegovom dijalogu s oporbom, Maduro je kazao kako postoji nekoliko država i međunarodnih organizacija koje iskazuju iskrenu zabrinutost novonastalim stanjem i nude svoje posredovanje. Spomenuo je meksičku vladu, Urugvaj, Boliviju, ali i Rusiju i Vatikan. Kazao je da svima šalje „službena pisma, kako bi oni poduprijeli dijalog u Venezueli, gdje oni žele, kada žele i u kojoj formi to žele. Ja sam spreman sjesti za pregovarački stol s oporbom kako bismo razgovarali za dobro Venezuele, za mir i njezinu budućnost“.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like