Inženjer američke mornarice prodavao je tajne podatke nuklearnih podmornica

Bivši inženjer američke mornarice jučer priznao krivnju za pokušaj prenošenja povjerljivih informacija o američkim podmornicama na nuklearni pogon osobi iz inozemstva. Jonathan Toebbe, 43, pojavio se na saveznom sudu u Martinsburgu, u Zapadnoj Virginiji, gdje je optužen za jednu točku za urotu radi prenošenja tajnih podataka, prenosi The Washingon Post.

Za  takvo kršenje mogao bi dobiti od 12 do 17 godina zatvora. Toebbe i njegova supruga Diana privedeni su u listopadu nakon što su vlasti podigle optužnicu da je iskoristio svoj pristup povjerljivim informacijama i prodao detalje o podmornicama klase Virginia. Zbog svoje uloge inženjera mornarice,  imao je pristup strogo povjerljivim informacijama. Ono što je zanimljivo jest da je morao proći strogu sigurnosnu provjeru u Ministarstvu obrane. Očigledno takva provjera nije bila dovoljna.

FBI je pokrenuo tajnu operaciju za hvatanje Toebbea u travnju 2020. nakon što je stranoj vladi poslao paket dokumenata mornarice. Američke vlasti dobile su informaciju od svog diplomate u neimenovanoj zemlji. Nakon toga, agent FBI-a koji se predstavljao kao predstavnik strane nacije, uspostavio je kontakt s Toebbeom i prebacio mu 100 000 dolara u kriptovaluti u zamjenu za njegove povjerljive podatke. Kada je FBI pretražio rezidenciju obitelji Toebbe u Marylandu, agenti su otkrili vrećice s usitnjenim dokumentima, tisuće dolara vrijednu gotovinu i torbu u kojoj je bio USB s informacijama. Tijekom ročišta za izjašnjenje o krivnji, Toebbe je priznao da je zajedno sa svojom suprugom prodao strogo povjerljive informacije stranoj vladi. Njegova supruga je optužena da je nadzirala lokacije razmjene na kojima je njezin suprug ostavljao memorijske kartice koje su sadržavale državne tajne u naizgled običnim i bezvrijednim omotima, kao što je omot od žvakaće gume. Supruga se izjasnila kako nije kriva za optužbe.

Komentari

komentar

You may also like