Iračka vlada ugovor između „Rosnefta“ i Iračkog Kurdistana smatra nezakonitim

Iračka vlada smatra nezakonitim ugovor koji su potpisali ruska naftna tvrtka „Rosneft“ i vlada Iračkog Kurdistana u Erbilu, objavljeno je u iračkom Ministarstvu za naftu. Također je navedeno, „kako je bilo koji ugovor koji nije potpisan s federalnom vladom i Ministarstvom za naftu nezakonit“.

„Nama taj ugovor i njegovi detalji nisu interesantni, mi te detalje ne znamo i općenito, o njemu ne znamo ništa“, izjavio je glasnogovornik iračkog Ministarstva za naftu Asem Jihad. Također je kazao kako odgovornima za taj ugovor prijete posljedice.

Podsjećamo: u veljači ove godine „Rosneft“ i regionalna vlada Iračkog Kurdistana potpisali su sporazum o suradnji u energetskoj sferi. Pritom je sklopljen ugovor o kupnji i prodaji nafte od 2017. do 2019. godine. U rujnu su obje strane pregovarale o mogućem sudjelovanju „Rosnefta“ u projektu o financiranju izgradnje plinovoda u Iračkom Kurdistanu, a očekuje se kako će posebni sporazum biti potpisan do kraja godine.

„Rosneft“ je 18. listopada objavio kako je s vladom u Erbilu potpisao okumentaciju, potrebnu za stupanje na snagu sporazuma o podjeli proizvedene nafte u 5 naftnih blokova na teritoriju te autonomne iračke regije. Već 20. listopada obje su  strane objavile o početku realizacije projekta eksploatacije naftovoda, pri čemu udio ruske tvrtke može dosegnuti 60%.

Neovisno o današnjoj izjavi iračke vlade, o stvarima oko energetskog sektora vezanog uz Irački Kurdistan tek će se raspravljati. Delegacija kurdskih energetskih i gospodarskih stručnjaka u nedjelju bi trebala doći u Bagdad na pregovore s iračkom vladom, a međuodnos dviju strana po pitanju kurdistanske nafte bit će jedno od glavnih pitanja. Međutim, već je sada jasno kako će naftni sektor te regije biti pod nadzorom Bagdada, a kolike dividende će iz svega toga polučiti Erbil ostaje za vidjeti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like