Iračka vojska, nakon Mosula, sa šijtskim snagama kreće na grad Tel Afar

Panarapska televizija Al-Arabia, pozivajući se na svoje izvore u Bagdadu, izvjestila je u ponedjeljak, kako je slijedeći cilj iračke vojska nakon oslobađanja Mosula grad Tel Afar, smješten u regiji Ninava, 60 kilometara zapadno od Mosula.

Prije početka vojne operacije oslobađanja Tel Afara od snaga „Islamske države“, irački premijer Haidar al-Abadi namjerava stabilizirati stanje u Mosulu, „uvažavajući strukturu njegovog stanovništva“ koje čine pretežito suniti. Pretpostavlja se kako će Bagdad u gradu razmjestiti etničko-vjerski mješoviti garnizon iračke vojske, a u grad već pristižu i dodatni vojnici iz iračkih Protuterorističkih snaga i Federalne policije, čija je zadaća „postavljanje barijere“ prije dolaska u grad 5 tisuća šijtskih boraca iz „Brigade Abu al-Fadl al-Abbas“ (kraće, „Brigada Abbas“) koja je dio velike i moćne iračke šijtske pobunjeničke organizacije „Hashid al-Shaabi“.

Pretpostavlja se kako će dio postrojbi „Brigade Abbas“ i drugih dijelova „Hashid al-Shaabi“ sudjelovati i u predstojećem jurišu na Tel Afar, na koji će se usmjeriti iračka vojska nakon oslobađanja Mosula.

Osim regija Ninava i Anbar, koje se nalaze sjeverno i zapadno od Mosula, preostale enklave „Islamske države“ na iračkom teritoriju nalaze se i u regijama Kirkuk, Salah al-Din i Diala.

Geopolitika.News već je ranije u svojim analizama pisala o stratešoj važnost Tel Afara, na koji, osim proiranskih šijtskih snaga pretendiraju i proturske snage iračkih Turkmena. Taj bi grad Turska želljela imati pod svojim posrednim nadzorom, u prvom redu zbog u blizini stacioniranih snaga Radničke stranke Kurdistana na planini Sinjar. Pa iako je u veljači ove godine vlada u Bagdadu prešutno odobrila turske zračne napade na položaje kurdskih snaga na Sinjaru, izrazivši samo formalni službeni prosvjed i tražeći „prestanak turske agresije“ na irački teritorij, Bagdad nikako ne želi grad Tel Afar prepustiti bilo kakvim proturskim snagama, a najmanje snagama malobrojne iračke turkmenske nacionalne manjine. Nije tajna kako Teheran u tom smjeru potiče i podupire vladu u Bagdadu jer se na sjeveru Iraka iranski i turski interesi neposredno sudaraju, a zbog čega Teheran sudjeluje i u naoružavanju i obuci tamošnjih boraca Radničke stranke Kurdistana. Pritom je vrlo sporan i grad Kirkuk kojeg sada drže kurdske snage odane predsjedniku Iračkog Kurdistana Barzaniju, koji ga namjerava proglasiti gospodarskim središtem kurdske autonomije iako Kirkuk nikada nije bio većinski naseljen kurdskim stanovništvom. Bagdad, ali i Teheran i Ankara, se takvim nastojanjima kurdske vlade u Erbilu oštro suprostavlja, između ostalog i zato jer je zona oko Kirkuka jedno od iračkih područja najbogatijih naftom.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like