Iračke milicije iranskim dronovima gađale kraljevsku palaču u S. Arabiji

Bespilotne letjelice (dronovi) s eksplozivom usmjerene prošloga mjeseca na kraljevsku palaču Yamama u saudijskoj prijestolnici Rijadu lansirane su iz Iraka, izjavio je visoki dužnosnik proiranske milicije u Bagdadu. Ovu informaciju potvrdio je službeni predstavnik Sjedinjenih Država, navodi u petak, 26. veljače, medij The Arab Weekly sa sjedištem u Londonu.

Ovaj tjedan u razgovoru za Associated Press, predstavnik pretežito šijitskih narodnih mobilizacijskih snaga u Iraku (Hashd al-Shaabi, osnovan 2014. godine uz potporu Irana, i osobno pok. generala Qassema Soleimanija, za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država na iračkom teritoriju, i jedna je od najjačih iračkih vojnih organizacija uopće, koja na vrhuncu svojih borbi protiv IS brojila oko 100 tisuća boraca te su njezine snage zbog velikog utjecaja u društvu djelom inkorporirane u službeni irački vojno-sigurnosni sustav čemu se Washington uzaludno protivio, op. GN.) izjavio je kako su tri bespilotne letjelice napunjene eksplozivom lansirane iz iračko-saudijskog pograničnog područja i srušile se u kraljevski kompleks u Rijadu 23. siječnja.

Komentari visokog dužnosnika iračke milicije znače kako je ova proiranska skupina po prvi puta priznala da je Irak izvor napada na Saudijsku Arabiju, dodao je list (do sada su uglavnom takvi napadi pripisivani šijtskoj proiranskoj organizaciji Ansar Allah u Jemenu (houti), op. GN.)

Prema izvoru iz Hashd al-Shaabija, dronovi su stigli “u dijelovima iz Irana, sastavljeni su u Iraku i lansirani iz Iraka”.

 

Komentari

komentar

You may also like