Iračke snage zarobile su zamjenika vođe IS-a, tvrdi premijer

Iračke snage zarobile su visokog rangiranog dužnosnika “Islamske države” koji je bio zamjenik ubijenog vođe Abu Bakra al-Baghdadija, objavio je danas irački premijer Mustafa Al-Kadhimi. “Dok su se naši heroji ISF -a [iračkih snaga sigurnosti] usredotočili na osiguranje izbora, njihovi kolege iz INIS-a [iračke nacionalne obavještajne službe] provodili su složenu vanjsku operaciju hvatanja Samija Jasima”, rekao je preko Twittera.

Jasim je vodio financije te terorističke skupine, a za informacije o njemu raspisana je nagrada od strane američke vlada. On je također bio pomoćnik pokojnog vođe grupe, Abu Bakra al-Baghdadija. Američke snage ubile su Bagdadija u raciji na sjeverozapadu Sirije 2019. Jasim, čije je puno ime Sami Jasim Muhammad al-Jaburi, također se zove Hadži Hamid. FBI ga na svojoj internetskoj stranici “Rewards for Justice” opisuje kao “nasljednog člana organizacije ISIS-ove prethodnice, al-Qaide u Iraku (AQI)”.

FBI dodaje: “Dok je 2014. bio zamjenik vođe ISIS-a u južnom Mosulu, navodno je bio ekvivalent ministra financija ISIS-a, nadzirući operacije koje su ostvarivale prihod od nezakonite prodaje nafte, plina, rijetkih starina i minerala.” Ministarstvo financija SAD-a stavilo ga je na popis sankcija u rujnu 2015. godine, prenosi DW.

Komentari

komentar

You may also like