Irački dužnosnik posve otovreno: bez ruske intervencije u Siriji, regija bi bila u potpunosti uništena

Prije dva dana pisali smo o sklopljenom ugovoru između Rusije i Iraka, o isporuci više stotina  moderniziranih ruskih tenkova T-90 iračkim oružanim snagama. U petak je, uoči posjeta Moskvi (koji će se održati od 23.-26. srpnja), irački potpredsjednik vlade Nouri al-Maliki izjavio kako bi bez Rusije i njezinog ulaska u Siriju, bliskoistočna regija bila u potpunosti uništena.

„Bez uključivanja Rusije u sirijske probleme, za razliku od uključivanja SAD-a, pao bi režim u Siriji, zbog čega bi se aktivirali teroristi, izmijenila bi se karta regije i, u konačnici, to bi dovelo do pada Bagdada“, izjavio je Al-Maliki u intervjuu za ruske RIA novosti.

Također se osvrnuo na nedavnu pobjedu nad „Islamskom državom“ u Mosulu, kazavši, kako ona nije američki uspjeh.

„Da, oni su nas podržavali zrakoplovstvom, ali glavna zasluga pripada iračkom vojniku, narodnim ustanicima, zrakoplovstvu iračkih oružanih snaga“, izjavio je potpredsjednik vlade.

Vlada u Bagdadu sve češće diverzificira svoje vanjskopolitičke veze, te, osim Washingtona i Teherana, kao temeljnih uporišnih točkaka (iako međusobno posve oprečnih) u određivanju vanjskopolitičkih poteza Bagdada ali i njegovih planova oko unutarnjeg ustroja zemlje, otvoreno jača ionako tradicionalno dobru vojnu i političku suradnju s Moskvom.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like