Irački parlament odobrio zakon o zabrani veza s Izraelom

Irački zastupnici u četvrtak su glasovali za odobrenje zakona o zabrani odnosa s Izraelom, izvještava Middle East Monitor.

Zakon, koji će se primjenjivati ​​i na autonomnu regiju Kurdistan (KRI), pod nazivom “Zabrana normalizacije i uspostavljanja odnosa sa cionističkim entitetom” podnio je sadristički blok, najveći blok u iračkom parlamentu, na čelu s utjecajnim šiitskim svećenikom Muktadom al-Sadrom koji je prošlog mjeseca najavio svoju namjeru uvođenja zakona.

Pozivajući se na tadašnju populističku retoriku, al-Sadr je na Twitteru naveo da je “pitanje normalizacije i izraelskih ambicija da dominiraju našim voljenim Irakom” jedan od temeljnih razloga zašto je Sadristički pokret ponovno sudjelovao u izbornom procesu. Sadristička koalicija ponovno je stupila na scenu osvajanjem najviše mjesta na parlamentarnim izborima u zemlji u listopadu, koji nisu doveli do formiranja nove vlade. Usred daljnjeg političkog zastoja, al-Sadr je najavio da će, budući da njegov blok nije uspio formirati većinsku vladu, na neko razdoblje sadristi umjesto toga postati oporba, ostavljajući mjesta drugim blokovima da formiraju vladu.

Nacrt zakona, koji prijeti smrtnom kaznom ili doživotnim zatvorom, ne samo da će kriminalizirati normalizaciju odnosa s Izraelom, već će i zabraniti “uspostavljanje diplomatskih, političkih, vojnih, gospodarskih i kulturnih odnosa i bilo koje druge vrste odnosa s invazivnim cionističkim entitetom.”

Irak, koji nikada nije imao diplomatske veze s Izraelom, nije prva arapska država koja uvodi zakone protiv normalizacije. Među najranijim su bili oni koje je Libanon usvojio; Zakono o bojkotu iz 1955. Libanoncima zabranjuje uključivanje u komercijalne veze s Izraelom, međutim irački zakon nedvojbeno zadire dublje, više od njegovog vlastitog kaznenog zakona iz ere baathista koji je nekoć predviđao smrtnu kaznu za promicanje, ili povezivanje sa cionističkim načelima i organizacijama.

Prihvaćanje prijedloga zakona dolazi usred nedavne eskalacije napetosti u okupiranoj Palestini, s pokretom otpora Hamas koji hvali irački parlament. Hamas je prepoznao “dobro poznati” stav iračkog naroda prema palestinskom problemu, a također je pozvao “sve parlamente u arapskom i islamskom svijetu” da ga slijede.





Komentari

komentar

You may also like