Irački premijer: “Nema više potrebe za stranim trupama na tlu Iraka”

Samo dan uoči sastanka s američkim predsjednikom, irački premijer Mustafa al-Kadhimi dao je naslutiti čemu će težiti na sastanku. U intervjuu za AP nedvosmisleno je rekao: “Nema više potrebe za stranim trupama na tlu Iraka”. Kazao je kako su iračke snage sigurnosti sposobne same voditi računa o preostalim snagama IS-a.

Najavio je da će na sutrašnjem sastanku u Bijeloj kući pokušati dogovoriti datum povlačenja trupa američke vojske i snaga koalicije. Ipak, od SAD-a traži pomoć u uvježbavanju vojske kao i obavještajnu pomoć. Iako su iračke trupe sposobne same voditi borbe na terenu, tvrdi da su iz Amerike ostavili oružane sustave čija upotreba zahtjeva tehnološku vještinu. “Irak posjeduje američka oružja koja zahtijevaju održavanje i trening. Zatražit ćemo od američke strane da nastave podržavati naše snage i da nastave razvijati naše vještine”, kazao je al-Kadhimi, a prenosi Al Jazeera.

Analitičari tvrde da irački čelnici trpe sve veći pritisak od strane šijitskih struja kako bi utjecali na američko povlačenje. Ovo je posebice osjetno nakon što su iz Bijele kuće prošle godine naredili ubojstvo dronom iranskog generala Qasem Soleimani i iračkog zapovjednika Abu Mahdi al-Muhandis.

U Iraku boravi još oko 2500 pripadnika američkog vojnog osoblja. Povlačenje glavnine vojske je već naredio Barack Obama 2011., ali nakon toga su krenuli napadi IS-a, nakon čega se američka vojska vratila u Irak 2014. Napadi na američke baze su se intenzivirali u zadnje vrijeme, pa ih je tako ove godine bilo već oko 50.

Komentari

komentar





You may also like