Irak i Iran SAD-u prijete „opasnim posljedicama“ zbog zračnih napada. Kritikama se pridružile Rusija i Kina

Vlade Iraka i Irana oštro su osudile nedavne američke zračne napade na baze proiranske šijtske organizacije “Kata’ib Hezbollah” na zapadu Iraka i istoku Sirije, te ih nazvali neprihvatljivima. Osudama tih napada pridružile su se Rusija i Kina.

Podsjećamo: američki zračni napadi izvršeni su 29. studenog, a Pentagon je izjavio kao oni predstavljaju odgovor na napade boraca te organizacije 27. prosinca na zajedničku američko-iračku bazu K1 pokraj grada Kirkuka, u kojima je poginuo jedan američki civil, a četvorica američkih vojnika bila ranjena.

Danas su na ulicama iračkog glavnog grada Bagdada izbile demonstracije u kojima su paljene američke i izraelske zastave te se pozivalo na žurno povlačenje svih američkih vojnika iz te zemlje, dok je iransko Ministarstvo vanjskih poslova američke napade nazvalo „otvorenim činom terorizma, za koji će SAD morati snositi odgovornost“.

Ovi napadi mogu za posljedicu imati jačanje protuameričkih aktivnosti i intenziviranje napada na američke vojnike od strane svih proiranskih organizacija na teritoriju Iraka i Sirije, ali i dovesti do ozbiljnog pogoršanja odnosa između Washingtona i Bagdada.

U Washingtonu su izrazili razočarenje izjavama niza iračkih političara koji su osudili američke zračne napade, a nikada, kako navodi State Department, ne reagiraju kada proiranske organizacije dobivaju naoružanje iz Irana, kada te organizacije vrše represiju nad iračkim prosvjednicima, ili kada šalju svoje borce u Siriju bez suglasnosti iračke vlade.

Pentagon najavio nove napade na Bliskom istoku ako bude potrebno





 

Komentari

komentar





You may also like