Irak: šijitski protuamerički klerik Al-Sadr pobjednik izbora s rekordno malom izlaznošću

Populistički šijitski klerik Moqtada al-Sadr i njegova stranka zauzeli su najviše mjesta u parlamentarnim izborima u Iraku, prema prvim rezultatima, piše Al-Jazeera.

Dužnosnik iz pobjedničke stranke rekao je za AFP da je stranka osvojila 73 mjesta od ukupno 329. Ipak, izbori su obilježeni rekordno malom izlaznošću, samo 41%. Izlaznost je niska posebice među mlađim stanovništvom. Najniža izlaznost, negdje između 31% i 34%, bila je u Bagdadu, glavnom gradu Iraka. Potpuni rezultati izbora bit će objavljeni u sljedećih 48 sati. Kritičari tvrde da je niska izlaznost zapravo znak da ljudi ne vjeruju u transparentnost izbora.

Stranka bivšeg premijera Nurija al-Malikija bit će druga najveća od šijitskih stranaka, pokazuju prvi rezultati. Šijitske stranke dominiraju u iračkim vladama od američke invazije 2003. kada je srušen sunitski diktator Sadam Husein. Nakon njegovog pada, Irak preuzimaju Kurdi i šijiti.

Al-Sadr je samozatajni populistički klerik i dominantna je figura u političkom životu Iraka te je često imao presudni utjecaj na formiranje vlada. Protivi se svakom stranom uplitanju u Irak. Protiv SAD-a je 2003. podigao pobunu, dok susjedni Iran često kritizira zbog miješanja u iračku politiku. Međutim, al-Sadr redovito boravi u Iranu, tvrde njegovi bliski dužnosnici, te je pozvao na povlačenje američkih trupa iz Iraka, gdje Washington ima još oko 2500 vojnika.

Prema iračkim zakonima, pobjednik ovih izbora bira sljedećeg premijera zemlje zaduženog za formiranje vlade. No, očekuje se da će se pregovori o premijeru otegnuti. Glasanje se održava u skladu s novim izbornim zakonom koji ima za cilj poboljšati šanse da politički nezavisni kandidati osvoje mjesta. Unatoč pričama o reformama, mnogi su dužnosnici pozvali na bojkot nakon što su vlasti izvršile krvavi obračun, kao i niz ciljanih atentata u kojem je u nekoliko mjeseci ubijeno više od 600 ljudi, a tisuće ih je ozlijeđeno. Iako Iraku očajnički trebaju promjene kako bi se uhvatio u koštac sa sigurnosnim i gospodarskim izazovima, teško da će se to dogoditi nakon ovih izbora.

Komentari

komentar





You may also like