Irak: svakodnevni napadi na američke snage dronovima i projektilima

Od početka ove godine u Iraku su američke snage i postrojenja napadnuti oko 50 puta. To je porast napada od strane militantnih frakcija podržavanih od Irana. Preostalih 2500 američkih vojnika u Iraku suočava se sve češće s napadima eksplozivnih dronova.

Posljednji napad zbio se sinoć na zračnu luku u gradu Arbil (ili Erbil) gdje su smještene američke postrojbe. Arbil je glavni grad sjeverne autonomne regije Kurdistan. Napad je uključivao 20 projektila i 3 drona prema navodima kurdistanske agencijie Rudaw. Snimke s aerodroma pokazuju borbu vatrogasaca s požarima koje je napad prouzročio. Luka i letovi su zatvoreni do daljnjega.

Ipak, američka strana tvrdi da su napadači i mediji skloni njima pretjerali u opisu štete i snage napada. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane tvrdi da se napad dogodio, ali da nema ozlijeđenih ni strukturnih oštećenja na aerodromu.

Dobar dio regija Kurdistan je na meti topova kalibra 122mm iz Ninive, ali i topova kalibra 107mm koji su prokrijumčareni bliže Arbilu, piše The Jerusalem Post. Isti medij tvrdi da Korpus iranske Revolucionarne garde ove godine ima plan jače pritisnuti SAD u Iraku te da obilnije pomažu militantnim frakcijama Kataib Hezbollah i Kataib Sayyid al-Shuhada.

Od 4.7. napadi na američke snage u Iraku se odvijaju svakodnevno. Dva napada su se odvila 5.7. uključujući i napad projektilima i dronovima na još jednu zračnu luku Ain al-Asad gdje su smještene američke trupe i američka ambasada u Bagdadu.

Komentari

komentar
You may also like