Irak u ožujku izvezao nafte u vrijednosti 11 milijardi dolara, najviše u 50 godina

Iračko ministarstvo nafte kaže da je u ožujku izvezlo 11.07 milijardi dolara vrijedne nafte, što je najviše u posljednjih 50 godina. Glavni razlog tome je to što je cijena sirove nafte porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rekordni izvoz nafte, koji čini više od 90% iračkog prihoda, veliki je poticaj državnoj blagajni, izvještava Al Jazeera.

Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), je izvezao “100 563 999 barela za prihod od 11.07 milijardi dolara, što je najveći prihod od 1972.”, priopćilo je ministarstvo. Brojke objavljene kasno u petak preliminarni su podaci, ali konačni podaci “općenito ne variraju” puno, rekao je dužnosnik ministarstva, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

U veljači su prihodi od nafte dosegnuli osmogodišnji maksimum od 8.5 milijardi dolara, uz dnevni izvoz od 3.3 milijuna barela nafte. Prihodi od nafte ključni su za iračku vladu, jer je zemlja zahvaćena financijskom krizom i potrebna su joj sredstva za obnovu infrastrukture nakon desetljeća razornog rata. Irak, s populacijom od oko 41 milijuna, također se bori s velikom energetskom krizom i redovito trpi nestanke struje. Unatoč golemim rezervama nafte i plina, Irak ostaje ovisan o uvozu kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe. Susjedni Iran trenutno osigurava trećinu iračkih potreba za plinom i električnom energijom.

Cijene sirove nafte porasle su zbog straha od velikog manjka u opskrbi nakon što je ruska vojska napala Ukrajinu 24. veljače. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije.

Grupa zemalja proizvođača nafte OPEC-a i njeni saveznici predvođeni Rusijom dogovorili su se u četvrtak oko još jednog skromnog povećanja proizvodnje nafte, zanemarujući pritisak Zapada da se značajno poveća proizvodnja. 13 članica OPEC-a predvođenog Saudijskom Arabijom i 10 zemalja na čelu s Rusijom, skupina poznata kao OPEC+, podržalo je povećanje od 432 000 barela dnevno u svibnju, neznatno više nego u prethodnim mjesecima. Sjedinjene Države pozvale su OPEC+ da poveća proizvodnju jer su visoke cijene nafte pridonijele rastu inflacije cijelom svijetu. OPEC+ je odbio popustiti pritisku, a Washington je rekao da će osloboditi svoje strateške zalihe u pokušaju da smanji rastuće cijene. Cijena nafte Brent početkom ožujka je skočila na gotovo 140 dolara po barelu, ali se od tada smanjila, pa je cijena barela sada nešto iznad 100 dolara po barelu.

Komentari

komentar





You may also like