Irak želi otkupiti udio ExxonMobila u jednom od najvećih naftnih polja u zemlji

Irak je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i drugi najveći proizvođač „crnog zlata“ u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC). Nafta je, naravno, i daleko najveći izvor proračunskih prihoda te zemlje, u kojoj, osim državnih tvrtki, aktivno rade i brojne inozemne naftne kompanije. Jedna od njih je i moćna američka energetska tvrtka ExxonMobil.

Međutim ta američka mega-tvrtka sada želi prodati svojih 32,7 posto udjela u jednom od najvećih iračkih naftnih polja West Qurna-1. S tim u svezi Irak se službeno obratio njezinim predstavnicima s prijedlogom otkupa udjela te tvrtke u spomenutom nalazištu, navodi u utorak, 11. svibnja, Reuters.

“Odluka je donesena i poslali smo službeno pismo ExxonMobilu tražeći otkup njihovog udjela”, izjavio je Khalid Hamza, direktor državne naftne kompanije Basra, u intervjuu za britansku agenciju.

Prema njegovim riječima, američka korporacija pokušava prodati svoj udio u spomenutom naftnom nalazištu za iznos od 350 milijuna dolara.

Dogovor bi mogao označiti pomak za ExxonMobil, koji se 2019. obvezao na projekt vrijedan 53 milijarde dolara za jačanje iračke proizvodnje nafte, navodi Reuters.

Prema Hamzi, nakon stjecanja udjela, naftna kompanija Basra koordinirat će poteze s drugim partnerima – operaterima polja kako bi osigurala svoj nesmetan rad.
Ostali strani dioničari na tom energetskom projektu su: kineska tvrtka PetroChina (32,7%), japanski Itochu (19,6%) i indonezijska Pertamina (10%). Iračka tvrtka za istraživanje nafte vlasnik je preostalih 5 posto projekta.

 

Komentari

komentar

You may also like