Irak želi zamijeniti svoje F-16 za Rafale i želi to platiti naftom

Irak je zainteresiran za kupnju 14 francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale (avion između 4-te i 5-te generacije). Ugovor je vrijedan 240 milijuna dolara, a Irak nudi Francuskoj plaćanje naftom, prenosi Forbes.

Još nema informacija o tome koje točno borbene zrakoplove želi Bagdad, potpuno nove ili one polovne. Francuska se pokazala kao zemlja otvorena za prodaju kombinacije novih i polovnih aviona. Takvu prodaju su izvršili s Grčkom početkom ove godine.

Irak je prvenstveno naoružan američkim lovcima F-16 F-16C/D Block 52. Oni su stariji model i imaju 34 takav zrakoplov u inventaru iračkih zračnih snaga. Forbes piše da je neobično zašto je Irak zainteresiran za vrhunske zrakoplove kada bi, misle u američkom mediju, imali više koristi od ISR aviona [obavještajni, nadzorni i izviđački]. Ovaj tip zrakoplova je puno jeftiniji i dovoljan za borbu protiv tzv. Islamske države, odnosno onoga što je od nje ostalo. Međutim, Irak ne leti svojim F-16. Barem je takva situacija bila 2021., kada su irački piloti upravljali ruskim Su-25. Glavni razlog su dostupniji rezervni dijelova i održavanje, ali jednostavnije upravljanje. Irački F-16 nalaze se u bazi zračnih snaga Balad. Ovu bazu redovito napadaju militanti Islamske države. To je prisililo američki tim koji održava iračke letjelice da se povuče iz baze 2021. Nema informacija da je rad na održavanju nastavljen.

Španjolski vojni portal InfoDifensa kaže da su posljednji mjeseci bili uspješni za Dassault Rafale, ali i francusku vojnu industriju na međunarodnim tržištima. Osim Grčke, Indonezija je naručila 42 lovca, a Hrvatska je naručila 12 lovaca. Sve se to dogodilo u samo nekoliko mjeseci. Grčka je već naručila i nove francuske fregate, a Indija francuske podmornice. Francuski list La Tribune je pisao da je Dassault poslao i Srbiji ponudu za 12 Rafala, ali još nema službene potvrde takve informacije.

Interes Iraka za francuske lovce nije slučajan. Bagdad se pokušava osloboditi američke ovisnosti. Kupnja 14 borbenih zrakoplova Rafale bit će signal Washingtonu koji odbija povući svoje trupe iz zemlje, iako je irački parlament to već izglasao krajem 2020. godine. Drugi razlog za francuskim Rafalima je njegovo naoružanje. Irak ima F-16, ali oni nisu naoružani raketama BVR, dok će ih Francuska najvjerojatnije ponuditi Iraku. Prošle godine Irak je čak bio spreman kupiti pakistanski JF-17 upravo zbog raketa BVR. BVR projektili (beyond visual range) imaju veći domet od onoga što pilot može vidjeti što znači da imaju domet veći od 40 km. Konkretno, Rafale ima sposobnost ponijeti europski projektil Meteor koji leti i do 200 km. Na kraju, ali ne i manje važno, plaćanje u nafti pokazatelj je da Bagdad razmatra opciju u kojoj inflacija i moguća svjetska gospodarska kriza neće utjecati na dogovor. Bagdad nudi nešto što ima, a trenutno je skupo.

Komentari

komentar





You may also like