Iran: ako se SAD ubrzo ne vrati u sporazum, dodatno smanjujemo svoje obveze

Iran je poručio da će dodatno smanjiti svoje obveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma (potpisanog 2015.), ako se SAD ne vrati u sporazum, po uvjetima iz 2015., istodobno potpuno ukidajući sve ekonomske sankcije protiv Irana.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da će Iran 21. veljače, ako se SAD ne vrati u sporazum, smanjiti ovlasti UN-ovog nadzornog tijela za inspekciju nuklearnog programa.

Međutim, Khatibzadeh je kazao da to “ne znači da će završiti sve inspekcije UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela”, prenosi RT.

Navedenog datuma na snagu stupa iranski zakon koji će smanjiti ovlasti tijelu UN-a.

Podsjetimo, Trump je 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma (JCPOA) koji su s Iranom sklopile svjetske sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

U zamjenu za kontrolu iranskog nuklearnog programa ukinute su međunarodne sankcije, ali je Trump tvrdio da sporazum ne ograničava dovoljno razvoj nuklearnog programa te se odlučio za uvođenje oštrih ekonomskih sankcija i tzv. “maksimalni pritisak” na Teheran.





Bidenova administracija je poručila da se želi vratiti u sporazum, ali prvotno traži od Irana da preuzme obveze iz sporazuma, pošto Iran obogaćuje trenutno uran na skoro šest puta većim razinama od dopuštene po sporazumu.

Iran pak inzistira da ne smije biti promjene teksta sporazuma te da SAD prvo treba ukinuti ekonomske sankcije.

Komentari

komentar





You may also like