Iran blizu pristupanja Euroazijskoj ekonomskoj uniji na čelu s Rusijom

Nedavna blokada egipatskog Sueskog kanala pokazala je svijetu kako je potrebno pronaći alternativne putove prijevoza, uključujući i kroz Iran, koji mogu imati ulogu koridora Sjever-Jug za globalnu trgovinu, izjavio je 9. travnja Mahmoud Ommati, zamjenik predsjednika odbora direktora Međunarodnog udruženja prijevozničkih kompanija Khorasan, a objavila državna novinska agencija IRNA.

Sueski kanal dugoročni je koridor za tranzit proizvoda i energenata između Azije i Europe, ali njegova, gotovo tjedna blokada golemog kontejnerskog broda znak je kako globalna trgovina treba pronaći alternativne rute, izjavio je Ommati.

Prema njegovim riječima, sve države traže brze, jeftine i pristupačne načine prijevoza energetskih resursa, poglavito nafte, s Bliskog istoka u Europu, a Iran je svojedobno bio glavni izlaz azijskih zemalja na europski kontinent.

Istodobno, Islamska Republika je blizu pristupanja Euroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU), koja uključuje Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan i Kirgistan, a članstvo Teherana u ovoj integracijskoj organizaciji pridonijet će razvoju koridora Sjever-Jug , dodao je.

Ommati je kazao kako se čini da je stvaranje ovog međunarodnog prometnog koridora, o kojem su se Rusija, Indija i Iran dogovorile još 2000. godine, još jedan razlog da Iran može igrati “ključnu ulogu kao prikladna alternativa Sueskom kanalu”.
Nakon što je Indija investirala i osposobila luku Chabahar na jugu Irana, Indijci mogu prevoziti svoje robe kroz ovu morsku luku u Rusiju, a “Rusi mogu preko Irana isporučiti nekoliko milijuna tona tereta u druge zemlje”, kazao je Ommati.

Povezanost iranskih luka u Perzijskom zaljevu, Arapskom i Kaspijskom moru s ruskoj luci u Sankt Peterburgu i lukama u Sjevernoj Europi može se provesti zajedno s iranskom prometnom infrastrukturom, što je “vrlo zanimljivo za trgovce energijom…”, navodi  Ommati.

Više o ovom iranskom prijedlogu, koji je na „svijetlo dana“ ponovo podignut u vrijeme spomenute blokade prometa Sueskim kanalom, možete pročitati na poveznici ispod teksta. Osim toga, o toj temi i velikim geopolitičkim borbama, između ostalog, moći ćete više doznati i iz naše aktualne analize koja će biti objavljena danas.

Iran ponudio zanimljivu prometnu alternativu za blokirani Sueski kanal

 

 
Komentari

komentar

You may also like