Iran: blokiran rad benzinskih crpki nakon navodnog hakerskog napada

Benzinske crpke diljem Irana danas su prestale s radom zbog prekida vladinog sustava koji upravlja subvencijama za gorivo i distribucijom goriva, a agencija ISNA bliska vladi piše da je uzrok kibernetički (hakerski) napad.

Iranska državna televizija prikazala je snimke dugih redova automobila koji čekaju na punjenje u Teheranu. Dopisnici AP-a iz Teherana također izvještavaju o redovima automobila ispred benzinskih postaja, a već dio crpki ne radi. Državna TV nije objasnila o čemu je riječ, ali je rekla da dužnosnici Ministarstva nafte održavaju hitan sastanak kako bi riješili tehnički problem.

Većina Iranaca oslanja se na subvencije za gorivo za svoja vozila, posebnice zbog ekonomskih problema u zemlji. Nijedna skupina nije odmah preuzela odgovornost za prekid rada. ISNA je izvijestila da građani koji su htjeli kupiti gorivo preko kartica, nisu to mogli uz objašnjenje “pogreške 64411” što je šifra za hakerski napad. Ista šifra 64411 pisala je nakon napada na iranski željeznički sustav u srpnju. Izraelska tvrtka za kibernetičku sigurnost “Check Point” kasnije je pripisala napad na vlakove skupini hakera koji su se nazvali Indra, po hinduističkom bogu rata.  Hakerska skupina Indra je prethodno ciljala tvrtke u Siriji, gdje je predsjednik Bašar Al Asad održavao vlast uz pomoć iranske intervencije.

Iran se suočio s nizom kibernetičkih napada, uključujući onaj u kolovozu kojim su pribavljeni video dokazi o zlostavljanju u zloglasnom zatvoru Evin. Vlada je već odvojila velik dio svoje infrastrukture s interneta nakon što je računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da je zajednička američko-izraelska tvorevina, poremetio rad tisuća iranskih centrifuga u nuklearnim postrojenjima u zemlji u 2008. i 2009. godini.

Komentari

komentar
You may also like