Iran će na sabotažu odgovoriti povećanjem razine obogaćivanja urana

U iranskom nuklearnom postrojenju, u Natanzu, gdje se dogodila sabotaža, obogaćivanje urana nastavlja se, izjavio je čelnik iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Također je kazao kako će u bliskoj budućnosti oštećene centrifuge biti zamijenjene snažnijim. To će povećati produktivnost u objektu za 50%, prenosi Salehove riječi agencija TASS.

Podsjećamo: 11. travnja, u iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzu došlo je do nestanka električne energije uslijed eksplozije. Nije došlo do zagađenja okoliša. Međutim, prekid napajanja strujom očitom je prouzročio velike štete na centrifugama. Također, kako navode iranski mediji, glasnogovornik tamošnje Agencije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi, koji je došao pregledati mjesto događaja, tom je prigodom pao je u 7-metarsku šahtu, ozlijedio glavu i slomio nogu, pa je žurno prebačen u bolnicu.

Prema medijskim navodima, nesreću u postrojenju Natanz izazvala je eksplozija u organizaciji izraelskih tajnih službi, a svojevrsnu potvrdu te teze objavio je i američki The New York Times (vidi poveznicu ispod teksta). Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif danas je izjavio kako će se Iran „osvetiti cionističkom režimu“ za ovu sabotažu.

Najnovija eskalacija napetosti u izraelsko-iranskim odnosima mogla bi imati negativnog utjecaja na američko-iranske pregovore u Beču o povratku SAD-a u međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, što je Izraelu i cilj. Naravno SAD imaju vlastite, puno šire geopolitičke interese od Izraela i Washington sigurno nije bez razloga pokrenuo posredne razgovore s Teheranom. Također ih nije pokrenuo s ciljem da naškodi Izraelu i njegovoj sigurnosti, ali politički i vojni vrh u Jeruzalemu očito ima drukčije mišljenje i smatra kako će povratak SAD-a u spomenuti sporazum (ako ostane u prvotnom obliku) ojačati iranski regionalni utjecaj na štetu židovske države.

NYT: napad na iransko nuklearno postrojenje izvršio Mossad





 

Komentari

komentar





You may also like