„Iran će se sigurno osvetiti“: odgovorni za ubojstvo Soleimanija su i Trump i Pompeo

Iran će se sigurno osvetiti odgovornima za ubojstvo generala Qassema Soleimanija, izjavio je predsjednik te zemlje Hassan Rouhani. “Naša zemlja zadržava pravo osvetiti se za ubojstvo svog voljenog sina i neće mirovati dok to ne učini”, kazao je šef iranske države u srijedu, 30. prosinca (info: IRNA).

Američki predsjednik Donald Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo “jedni su od ključnih elemenata u atentatu” na legendarnog iranskog generala, kazao je Rouhani.

“Atentat na generala Soleimanija bilo je kažnjavanje Islamske Republike Iran, neovisnosti zemalja regije i velikih sila koje su se suprotstavile i osujetile zavjere SAD-a i cionista”, izjavio je iranski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države i Izrael “nisu željeli da problem ISIL-a završi ovako”. “Željeli su da ISIL upravlja regijom”, rekao je Rouhani.

“Nitko nema koristi od nesigurnosti u Jemenu, Siriji, Iraku, Libanonu i Afganistanu, osim cionista. Sve zemlje u regiji trpe zbog izostanka sigurnosti. Ubivši Suleimanija, htjeli su se osvetiti velikanu koji im se suprotstavio dobro i taktično. Neki ljudi misle da je Suleimani bio hrabar. Istina je, ali nije riječ samo o njegovoj hrabrosti, već i mudrost ”, zaključio je Rouhani.

Podsjećamo: približava se godišnjica američkog ubojstva spomenutog iranskog generala. Ono je izvršeno 3. siječnja 2020. g. u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci, uporabom američke bespilotne letjelice koja je Qassema Soleimanija napala prilikom njegovog dolaska u spomenutu zračnu luku, u ranije najavljeni posjet Iraku. Američke vojne i sigurnosne službe proteklih tjedana najavljuju mogućnost iranskih osvetničkih akcija po američkim i ciljevima njihovih saveznika u regiji s obzirom na približavanje godišnjice Soleimanijeve likvidacije, istodobno upozoravajući Teheran na snažni američki protuodgovor u slučaju iranskih nepromišljenih poteza.
Komentari

komentar

You may also like