Iran dodatno osigurava granicu s nestabilnim Afganistanom

Zapovjednik iranske revolucionarne garde (IRGC) Hossein Salami rekao je danas da su sve iranske granice sigurne, uključujući i istočnu granicu s Afganistanom. Salami je rekao da snage IRGC -a, iranska vojska i policija imaju potpunu kontrolu nad pograničnim područjima i da kontroliraju situaciju, prenosi novinska agencija Tasnim.

Komentar iranskog zapovjednika uslijedio je nakon izvještaja da su talibani preuzeli kontrolu nad Heratom, trećim najvećim afganistanskim gradom i strateškim glavnim gradom provincije na zapadu zemlje, blizu iranske granice. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh izrazio je u petak zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Afganistanu koji su doveli do raseljavanja velikog broja Afganistanaca. Također, tvrdi da je od iznimnog značaja sigurnost iranskih diplomatskih poslanika u Heratu.

Iran i Afganistan imaju granicu dugu 950 km. Duž granice imaju samo tri službena granična prijelaza, ali i mnogo ilegalnih preko kojih se vrši krijumčarenje ljudi i droge (posebno heroina i opijuma). Granica je sada skoro u potpunosti pod vlašću talibana.

Afganistanski vojnici u nekoliko navrata su bježali u Iran ove godine. Iranska revolucionarna garda je pregovarala s talibanima na granici što raditi s prebjeglim vojnicima. Iako su talibani zahtijevali da vojnici budu predani njima, Teheran je ipak odlučio poslati vojnike avionima u Kabul na zahtjev tamošnje vlade.

Iran kategorički odbija sudjelovati u sukobu unutar Afganistana, ali ako već moraju birati, tada nikako nisu naklonjeni talibanima. Godine 1998. Iran je skoro izvršio napad na talibanske snage unutar Afganistana nakon što su talibani ubili osam iranskih diplomata i jednog novinara iranske agencije IRNA u iranskom konzulatu u gradu Mazar-i Sharif. Dan ubojstva, 8. kolovoza, Iran i dalje obilježava kao “Dan novinara”.

Komentari

komentar





You may also like